Нардепу Розенблату суд приписав контрольний браслет на два місяці, а НАБУ – нову справу

 

Солом’янський райсуд Києва зобов’язав народного депутата Борислава Розенблата носити електронний браслет два місяці – до 18 грудня.

Таке рішення у п’ятницю, 20 жовтня, ухвалив суддя Олександр Бобровник, передає “Українська правда”.

Крім того, суд зобов’язав Розенблата не покидати без дозволу слідчих та суду Київ та Житомир, утримуватися від спілкування з рядом свідків та підозрюваних, здати всі паспорти для виїзду за кордон.

Борислав Розенблат заявив, що оскаржуватиме це рішення. “Оскільки суддя дав таку можливість (подати скаргу впродовж п’яти днів), мої адвокати подадуть таку скаргу”, – пояснив він.

Нардеп додав, що подасть заяву до ГПУ на дії НАБУ щодо його зняття з літака та обшуку.

Цього ж дня, 20 жовтня, Національне антикорупційне бюро відкрило нове кримінальне провадження щодо Розенблата, інформує прес-служба НАБУ.

Бюро підозрює, що нердепу видали дипломатичний паспорт на основі підроблених офіційних документів.

“Законність підстав отримання народним депутатом Бориславом Розенблатом дипломатичного паспорта, вилученого детективами Національного антикорупційного бюро України 19 жовтня, перевірятимуть в рамках окремого кримінального провадження”, – йдеться в повідомленні.

Відомості про початок розслідування детективи НАБУ внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 жовтня. Попередня правова кваліфікація – ч.1 ст. 366 Кримінального кодексу України.

За версією слідства, службові особи апарату Верховної Ради, діючи за попередньою змовою з народним депутатом Бориславом Розенблатом із метою забезпечення останньому можливості виїзду за кордон, внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів.
Зокрема, службові особи управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату ВРУ направили на адресу департаменту Консульської служби Міністерства закордонних справ України лист із проханням видати дипломатичний паспорт Розенблату, який нібито мав з 18 по 22 жовтня 2017 року виїхати до Ізраїлю для вивчення можливостей кооперації та співпраці між Україною та ізраїльською Торгово-промисловою палатою, а також Асоціацією виробників Ізраїлю.
На підставі цього листа “у зв’язку з виїздом у службове відрядження” народному депутату видали дипломатичний паспорт.
19 жовтня народний депутат використав документ із особистою метою – для виїзду до Федеративної Республіки Німеччина.

“Наведені дані свідчать про ймовірне внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей”, – йдеться в повідомленні НАБУ.

Читайте також:
Нардепа-“бурштинщика” Розенблата зняли з літака, але вже відпустили

Як повідомляла “Новинарня“, 11 липня Борислава Розенблата позбавили депутатської недоторканності для розслідування “бурштинової справи”.

Розенблата обвинувачують у тому, що він отримав 200 тисяч доларів за вплив на рішення чиновників Держслужби геології і надр та місцевої влади про надання ТОВ “Укртехдобич” спецдозволів на користування надрами.
Слідчі мають аудіо- та відеозаписи, на яких Розенблат спілкується з учасниками схеми. На кількох ідеться про підписання законопроектів №5436 і №5437, які пропонують зміни до Податкового та Митного кодексів щодо оподаткування видобутку бурштину та звільнення від податків осіб, які ввозять в Україну обладнання для промислового видобутку бурштину.

Антикорупційні органи заявили, що Борислав Розенблат і депутат від “Народного фронту” Максим Поляков вимагали хабар від компанії-нерезидента за видобуток бурштину в Україні.

Спецоперацію щодо Розенблата й Полякова антикорупційні правоохоронні органи провели за участю агента НАБУ на прізвисько “Катерина”.

19 липня правоохоронці вдягли електронний браслет стеження на Розенблата.

Нардепу обрали запобіжний захід – заставу 7 млн. грн., а 19 серпня його продовжили.

17 жовтня Розенблат заявив, що строк дії встановленої для нього заборони на виїзд за кордон і зобов’язання носити електронний браслет стеження сплив.

19 жовтня детективи НАБУ зняли Розенблата з літака до Німеччини, але потім відпустили.

Видання “Лівий берег” повідомляло, що при собі Розенблат нібито мав золото і діаманти.
Сам народний депутат заявив, що хотів перевезти до Німеччини подарунки для родичів – золоті вироби на суму до 17 тисяч гривень.

Адвокат Розенблата Олексій Шевчук заявив, що детективи НАБУ забрали в нардепа паспорти, і він має намір писати заяву до поліції.

Водночас, за даними слідчих, нардеп намагався вивезти матеріали, важливі для розслідування “бурштинової справи”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.