Вибори в Австрії: насувається коаліція консерваторів і проросійських правопопулістів

 

Президент України Петро Порошенко привітав лідера консервативної Австрійської народної партії Себастіана Курца з перемогою на парламентських виборах.

“Перемога Себастьяна Курца і Народної партії в Австрії – це перемога людини, яка неодноразово бувала в Україні і добре знає українську тему. Це також перемога переконаного європейця, який знає важливість консолідованого ЄС для миру на континенті. Розуміючи, що попереду в канцлера Курца тривалі коаліційні переговори, проте, переконаний: єдина Європа, європейські цінності будуть важливі для нового уряду. Мої вітання і найкращі побажання наймолодшому канцлеру в історії Австрії!” – йдеться в привітанні президента.

15 жовтня в Австрії відбулися дострокові парламентські вибори, які завершились прогнозованою перемогою Австрійської народної партії на чолі з її лідером, 31-річним міністром закордонних справ Себастіаном Курцом. За попередніми підрахунками, АНП отримує 31,6% голосів.
Друге місце із результатом у 26,9% посідає Соціал-демократична партія Австрії, третє – правопопулістська та проросійська Австрійська партія свободи з 26%.

4-відсотковий прохідний бар’єр долають також ліберальна партія NEOS (5,1%) та партія Liste Pilz (4,3%), заснована колишнім депутатом від “зелених” Петером Пільцем.
“Зелені” мають примарні шанси потрапити до наступного парламенту  – згідно з прогнозом, вони отримують 3,9% голосів.

Традиційно за підсумками парламентських виборів в Австрії мандат на формування нового уряду отримує лідер тієї партії, яка посіла перше місце. Таким чином, Себастіан Курц фактично отримав можливість стати наймолодшим керівником уряду у світі, пише “Німецька хвиля”.

Вибори в Австрії засвідчили значне зростання підтримки правих партій серед виборців – АНП та АПС на двох набрали близько 58% голосів. На попередніх виборах 2013 року консерватори були другими із 24%, а правопопулісти – третіми, здобувши 20,5%.
Соціал-демократи нині фактично повторили свій попередній результат – у 2013-му вони отримали 26,8% голосів. Але тоді вони фінішували першими, і таким чином отримали посаду канцлера у “великій коаліції”, яку сформували з консерваторами.

Себастіан Курц фактично і “поховав” “велику коаліцію” з СДПН, очоливши АНП у травні цього року й одразу взявши курс на позачергові парламентські вибори. Після “розлучення” двох коаліційних партнерів відносини між ними продовжували погіршуватись. Аналітики визнають, що нинішня парламентська кампанія в Австрії була найбруднішою в історії країни, пише DW

Не очікуючи остаточних результатів, Себастіан Курц через кілька годин після закриття дільниць оголосив свою партію переможцем виборів. Він наголосив, що хотів би сформувати стабільний уряд, проте зазначив, що не виключає інші варіанти.
Курц пообіцяв, що вестиме коаліційні переговори з усіма парламентськими партіями, проте закликав спочатку дочекатись остаточних результатів волевиявлення.

“Сьогодні не час святкувати перемогу над іншими. Сьогодні час розпочали справжні зміни в нашій країні. Ми отримали беззаперечний мандат змінити цю країну”, – заявив він, виступаючи перед своїми прихильниками.

 Політичні оглядачі вважають, що найвірогіднішою є коаліція правих партій за участі АНП та АПС. На початку 2000-х ці дві політичні сили вже формували коаліцію, що викликало шок в Євросоюзі.
Оскільки АПС була антиєвропейською і ксенофобською, тоді країни ЄС пішли на безпрецедентний крок – оголосили Австрії дипломатичний бойкот, але швидко від нього відмовилися. Тепер, в умовах підйому правопопулістів в багатьох європейських країнах, реакція на коаліцію між АНП і АПС в європейських столицях не буде такою бурхливою.

На користь формування коаліції цих двох партій свідчать і їхні схожі погляди на вирішення міграційної кризи в ЄС. Адже питання міграції було ключовим у передвиборчій боротьбі.
Правопопулісти традиційно виступали за закриття кордонів для біженців. Проте до жорсткої антиімміграційної риторики під час кампанії вдався також Курц. Зокрема, він засуджував політику вітання біженців у ЄС, яку у 2015 році проголосила канцлерка Німеччини Ангела Меркель. також Курц заявляв, що врятованих у Середземному морі біженців слід повертати назад до Африки, й обіцяв зменшити соціальні пільги для новоприбулих мігрантів.

Саме така позиція Курца значною мірою дозволила консерваторам випередити правопопулістів під час виборчої кампанії, адже ще рік тому вони були лідерами електоральних симпатій в Австрії.

“Результат виборів в Австрії підтверджує, наскільки глибокі шрами залишила криза біженців у серцях європейських виборців. Він також засвідчив, що межі між правоцентристськими та крайніми правими партіями в Європі дедалі більше розмиваються, а традиційні консервативні політичні сили займають жорсткішу позицію щодо міграції, ісламу та внутрішньої безпеки”, – пише “Німецька хвиля”.

Нова коаліція в Австрії за участі АНП та АПС, у разі її створення, буде складним партнером для канцлерки ФРН Ангели Меркель та президента Франції Еммануеля Макрона у їхньому прагненні реформувати єврозону та політику ЄС щодо надання притулку, вказує Reuters.

Курц схвально відгукувався на адресу прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за те, що той побудував стіну від мігрантів на кордоні з Сербією і Хорватією.

Лідер Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе, потенційний коаліційний партнер Курца та претендент на посаду віце-канцлера, заявляв, що Австрії слід приєднатись до так званої Вишеградської групи – Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини, які виступають проти квот на розподіл біженців всередині ЄС, що просуваються насамперед Брюсселем і Берліном.

Крім того, обидві партії скептично дивляться на тіснішу інтеграцію в рамках єврозони, особливо на кроки, які дозволять зміцнити вплив Брюсселя, наприклад, ідею Макрона створити бюджет Єврозони та запровадити посаду міністра фінансів Єврозони.

Тож треба розуміти, хто може прийти до влади в Австрії у коаліції з АНП Курца. Партія свободи має стійкий імідж “друга Путіна”, виступає за зняття санкцій із Росії й визнає анексію Криму РФ.
Один із тих, хто відповідає за російський напрямок в АПС – Йоганн Гуденус, віце-мер Відня, який добре розмовляє російською і навчався в Москві. У 2014 році він був одним зі “спостерігачів” на незаконному референдумі в Криму і хвалив його проведення.
Їздять до анексованого Криму також інші політики АПС.

У співпраці з Кремлем АПС вийшла на новий рівень, підписавши в кінці 2016 року п’ятирічну угоду “про взаємодію і співпрацю” з партією “Єдина Росія”. Серед іншого, сторони серед іншого домовилися співпрацювати у патріотичному вихованні молоді.

48-річний голова партії – колишній зубний технік з Відня Гайнц-Крістіан Штрахе – виходець з простої сім’ї, який у молодості обертався в неонацистських колах і паралельно почав кар’єру в АПС. Відомо, що Штрахе брав участь у напіввійськових тренуваннях ультраправих з пневматичною зброєю в лісах.

У разі приходу до влади АПС, яка в новому уряді розраховує на посаду міністра закордонних справ, може порушити питання про скасування санкцій ЄС проти Росії. Оскільки санкції продовжуються щопівроку, Австрія може їх заблокувати.

В цілому експерти відзначають, що Росія не відігравала помітної ролі в австрійській виборчій кампанії. Очевидного масштабного втручання, як про це повідомили спецслужби США на виборах президента 2016 року і як того побоювалися в Європі, в Австрії не було, свідчить  Єва Целеховськи з віденської газети Wiener Zeitung. На її думку, Москві це й не потрібно, адже інші партії Австрії, в тому числі правлячі, виступають з дуже дружніх Росії позицій.

 

Читайте також:
Новий голова ОБСЄ Себастьян Курц побував у зоні АТО на Донеччині
й зробив висновки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна