Мадрид висунув Каталонії ще один ультиматум щодо незрозумілого проголошення незалежності

 

Мадрид вважає незадовільною відповідь глави каталонського уряду Карлеса Пучдемона щодо того, чи проголосив він минулого тижня в парламенті незалежність Каталонії, і висуває останній ультиматум.

Як повідомляє El Mundo, в понеділок, 16 жовтня, віце-прем’єр Іспанії Сорайя Саенс де Сантамарія прокоментувала лист Пучдемона до прем’єр-міністра країни Маріано Рахоя, у якому той не дав чіткої відповіді щодо незалежності регіону та закликав Мадрид до діалогу.

Уряд Іспанії вважає лист Пучдемона неприйнятним.

“Було не так вже й важко сказати “так” або “ні”, – заявила де Сантамарія, визнавши, що ситуація “навмисної плутанини” продовжується.

Тепер іспанський уряд очікує, що до 10:00 (за місцевим часом) четверга, 19 жовтня, Пучдемон “все виправить і внесе ясність”, передає “Європравда”.

Вона відзначила, що Мадрид не відкидає діалогу, але він повинен відбуватися в рамках закону з максимальною ясністю.

Як відомо, до понеділка, 16 жовтня, Мадрид вимагав від Пучдемона пояснити, що означає підписана ним 10 жовтня декларація про незалежність Каталонії.
Однак каталонський лідер у листі до прем’єр-міністра Іспанії не надав чіткої відповіді.

У листі Пучдемон уникнув роз’яснень щодо незалежності, натомість попросив прем’єр-міністра про двомісячні переговори для досягнення домовленостей і припинення “репресій проти народу й уряду Каталонії”.

Глава женералітату заявив, що ситуація, яка склалася, потребує політичних рішень та відповідей. Він нагадав, що 10 жовтня зробив “щиру пропозицію щодо діалогу”.

“Я зробив це не як демонстрацію слабкості, а як чесну пропозицію, щоб віднайти рішення у відносинах між Іспанією й Каталонією, яке було заблоковано протягом багатьох років”, – написав Карлес Пучдемон.

Як повідомляла “Новинарня“, 10 жовтня глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон разом з головами кількох партій та міст підписав декларацію про проголошення незалежності від Іспанії, юридичний статус якої залишається незрозумілим.
Водночас він звернувся до регіонального парламенту у Барселоні із закликом відкласти голосування за проголошення незалежності на кілька тижнів заради діалогу з Мадридом.

1 жовтня в Каталонії зі спротивом силовиків пройшов не визнаний Іспанією референдум про незалежність автономії. За даними каталонської влади, 90% виборців висловилися за незалежність від Іспанії.

Читайте також:
Україна назвала референдум у Каталонії нелегітимним

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна