Будівництво Керченського мосту пройшло свій пік – зведено автомобільну арку

 

У п’ятницю, 13 жовтня, будівельники завершили установку автодорожньої арки Керченського мосту.
Про це повідомляє інфоцентр “Крымский мост”.

“Автодорожня арка Кримського мосту піднята на фарватерні опори та надійно закріплена на проектній висоті – 35 метрів від води. Опівдні судноплавство в Керч-Єнікальському каналі відновлено у звичайному режимі – на 18 годин раніше запланованого терміну”, – ідеться в повідомленні.

Рух суден через Керченську протоку був відновлений 13 жовтня о 12:00. Відповідне розпорядження опубліковане на сайті російської адміністрації морських портів Чорного моря.

“Ми врахували досвід першої морської операції – з установки залізничної арки – і сплав автодорожньої арки провели набагато швидше: замість відведених 72 годин вклалися в 54 години. Тобто трохи більше двох діб”, – сказав заступник гендиректора по інфраструктурних проектах ТОВ «Стройгазмонтаж» Леонід Риженькін.

“Проведені нашою командою морські операції – це, по суті, пік всього будівництва, ключові і найскладніші технологічні операції не тільки в 2017 році, а й в усьому проекті”, – зазначив він.

Інфоцентр зазначає, що операція з монтажу настільки габаритних конструкцій, як арки Кримського мосту вагою близько 5,5 тисяч тонн і довжиною 227 метрів, у морській акваторії проводиться вперше в практиці російського і радянського мостобудування.

Сам остаточний монтаж на фарватерних опорах займе ще близько місяця. За цей час будівельники змонтують кінцеві елементи габаритної конструкції і поставлять на спеціальні елементи – опорні частини.

Зазначається, що зараз основні мостові конструктиви автодорожньої частини Кримського моста готові на 90%.
До кінця 2017 року мостовики планують повністю перекрити прольотами всі опори автодорожньої частини від Таманського берега до фарватеру, а до кінця зими – всі опори від фарватеру до берега в Керчі (окупована РФ територія АР Крим).

“Таким чином, роботу над основними конструктивами автодорожнього моста планується виконати в першому кварталі 2018 року – тоді буде сформовано єдине мостове полотно між берегами Керченської протоки”, – йдеться в повідомленні.

Росія запроваджувала чергову заборону на судноплавство через Керченську протоку з 11 по 14 жовтня через встановлення арки Кримського мосту.

Україна заявляє, що запроваджені Росією обмеження на проходження суден через Керченську протоку суперечать Конвенції ООН з морського права.

Міністерство закордонних справ України неодноразово видавало заяви, наголошуючи, що будівництво Росією мосту через Керченську протоку “є незаконним відповідно до міжнародного права, оскільки Україна, як прибережна держава по відношенню до Кримського півострова, не надавала згоду на таке будівництво”.

В МЗС викликає глибоке занепокоєння також негативний вплив, який будівництво може завдати навколишньому середовищу та навігації через протоку.

Нагадаємо, залізничну арку на Керченському мосту змонтували наприкінці серпня ц.р.

Читайте також:
“300 засранців”: “Миротворець” публікує список будівельників Керченського мосту

Україна звернулася з позовами проти РФ
щодо порушень морського права та обмежень транзиту

Як інформувала “Новинарня“, спорудження Керченського мосту в окупований Крим Росія почала в 2014 році.  Транспортний перехід має поєднати анексований український півострів із Краснодарським краєм (наразі сполучення з РФ здійснюється поромами по морю та літаками; всі ці способи суперечать законодавству України).
Будівництво триває по всій довжині 19-кілометрового переходу, який проходить через острів Тузла.
Близько 7 тисяч паль, відповідно до заяв будівельників, забивають на глибину від 16 до 90 метрів.

Згідно з анонсами, рух автомобілів по чотирьох смугах мосту почнеться в грудні 2018 року, залізничного транспорту – у 2019 році.

Загальна вартість всіх робіт зі спорудження мосту та відповідної інфраструктури оголошено в розмірі 228 млрд. руб., генпідрядник — ТОВ “Стройгазмонтаж” російського олігарха Аркадія Ротенберга, близького до президента Путіна.
Вартість кілька разів зростала, дедлайн – відтерміновувався, будівництво  призупинялося.

Будівництво у вибраному місці ускладнюється тектонічним розломом, що йде дном Керченської протоки, великою товщиною відкладень мулу, льодоставом та великою кількістю грязьових вулканів.
Українські фахівці неодноразово заявляли про неможливість спорудження стійкого мосту в таких умовах.

Читайте також:
Автобус із будівельниками упав у Керченську протоку: число жертв зросло до 18. ВІДЕО

У Криму шторм прибив до берега труби з Керченського мосту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна