Конфлікт через мову освіти: візит Клімкіна не похитнув Будапешт

 

12 жоутня міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час візиту до Будапешта провів переговори з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто, під час яких основна увага була приділена питанню нового закону України “Про освіту”.
Про це повідомив прес-центр українського зовнішньополітичного відомства.

“Угорській стороні було детально роз’яснено зміст освітньої реформи та представлено аргументи щодо безпідставності побоювань щодо забезпечення [мовних] прав угорської меншини”, – йдеться у повідомленні МЗС.

Клімкін наголосив, що документ повністю відповідає міжнародним стандартам, Україна передала освітній закон на експертизу до Венеційської комісії, щоб зняти будь-які занепокоєння.

“Готовність до діалогу в процесі імплементації освітньої реформи в Україні та започаткування консультації щодо конкретних  питань, пов’язаних з мовою освіти угорської національної меншини – шлях до порозуміння. У цьому зв’язку підтверджено візит міністра людських ресурсів Золтана Балога до України 19 жовтня”, – повідомляє прес-служба МЗС України.

Наголошується, що міністр Клімкін звернувся з проханням про подальшу підтримку в протидії російській агресії, відновленні миру і територіальної цілісності України, подякувавши Угорщині за допомогу, яка надається у лікуванні поранених українських військових, оздоровленні дітей із сімей учасників АТО, гуманітарну допомогу.

Було обговорено також питання українсько-угорського торговельно-економічного співробітництва.

Міністр Клімкін зустрівся зі співголовою партії “Політика може бути іншою”, головою парламентської фракції партії Б. Сел, активом української громади в Угорщині, виступив на центральному угорському телеканалі “М1” та дав інтерв’ю телеканалу “Гор ТВ”.

В інтерв’ю угорському телебаченню щодо освітнього закону міністр Клімкін нагосив, що Україна не має наміру асимілювати, позбавити ідентичності чи мови угорську меншину.

У “Твіттері” Клімкін заявив, що резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи щодо українського закону “Про освіту” – “не поразка і не перемога”.

“Над висновками Венеціанської комісії будемо працювати. Але ми ще не довели етнічним громадянам [України] усіх переваг закону”, – написав він.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт і надалі наполягає на необхідності змінити український закон про освіту, оскільки він порушує права етнічних угорців.
Про це йдеться в повідомленні угорського уряду за результатами його зустрічі з главою МЗС України.

За словами Сійярто, Угорщина розцінює український освітній закон як “ніж у спину”, особливо в контексті підтримки Будапештом “ризикових рішень” на користь сусідньої держави.

Він наголосив, що Україна і Угорщина по-різному дивляться на цей закон, так само й бачення закарпатських угорців щодо закону відрізняється від бачення Києва.

“Міністр додав, що доки угорська меншина не буде задоволена ситуацією, Угорщина не відмовиться від свого рішення не надавати підтримки пропозиціям України в міжнародних організаціях і не підтримувати важливі для України питання”, – йдеться в повідомленні МЗС Угорщини.

Як повідомляла “Новинарня“, 5 вересня Верховна Рада прийняла закон “Про освіту”, який започатковує реформу освіти в Україні та розширює навчання українською мовою представників нацменшин.

МЗС Угорщини різко розкритикувало ухвалений українським парламентом закон, наголошуючи, що він порушує права угорської меншини. У Будапешті заявили про відмову надалі підтримувати проукраїнські рішення в міжнародних організаціях. Окрім того, Угорщина поскаржилася на Україну до ОБСЄ, ООН та Євросоюзу.

Румунія та Польща також заявили про своє занепокоєння у зв’язку з можливим порушенням прав національних меншин.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто під час візиту в Ужгород відмовився від зустрічі з колегою Павлом Клімкіним та заявив, що наступному засіданні Ради ЄС Угорщина ініціює перегляд Угоди про асоціацію між Україною та ЄС через закон про освіту.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи під час дебатів прийняла резолюцію щодо українського закону “Про освіту”. Українську владу, зокрема, закликали прислухатися до зауважень Венеціанської комісії, а також продумати “більш гнучку модель” двомовного освіти з урахуванням інтересів тих, хто належить до корінних народів та національних меншин.

Читайте також:
В МЗС відповіли на заяву Угорщини щодо перегляду асоціації з ЄС
через закон про освіту

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна