Грицак заявив, що СБУ не керує АТО. Гриценко вважає це злочином

 

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, нібито СБУ зараз не має засобів для керування антитерористичною операцією на Донбасі.

Як передає “Новинарня“, про це він сказав під час брифінгу 11 жовтня, відповідаючи на запитання ЗМІ, чи зменшаться повноваження СБУ після ухвалення закону про деокупацію Донбасу.

За його словами, антитерористична операція на сході України і в даний час є “армійською операцією”, і нею має керувати армійський штаб, якому підконтрольні Сухопутні війська ЗСУ, Військово-морські сили та інші військові формування.

“У СБУ немає засобів для керування антитерористичною операцією на сході України, бо це, в першу чергу, армійська операція, яка потребує застосування сил і засобів, яких немає у Служби безпеки”, – сказав Грицак.

На його думку, законопроект про деокупацію Донбасу стабілізує ситуацію на Донбасі, оскільки дозволить більш координовано керувати спецоперацією.

Водночас Грицак зауважив, що це ніяким чином не зменшить функцій і повноважень СБУ.

Як відомо, Верховна Рада 6 жовтня ухвалила за основу законопроект президента Петра Порошенка про заходи з оборони Донбасу, в якому Росія визнається державою-агресором.
Відповідно до проекту, замість АТО буде проголошена інша операція під керівництвом Об’єднаного оперативного штабу Збройних сил України.

Наразі АТО з Києва керує Антитерористичний центр СБУ.

Коментуючи заяву Грицака, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко заявив, що голова СБУ нею фактично “визнав злочин Верховного Головнокомандувача Порошенка”.

“Грицак це вияснив лише на четвертому році війни?
Як і чим СБУ керувало всі ці роки?
Коли про неспроможність СБУ керувати обороною стало відомо Порошенку?
Порошенку відомо, що професіонали говорили про це публічно з 2014-го року, вимагаючи утворення Ставки ВГК на основі Генштабу і управління військами з боку Верховного Головнокомандувача?!
Чому Порошенко, знаючи про неспроможність СБУ керувати оборонною операцією, не утворив Ставку і безпосередньо не здійснював керівництво обороною, як того вимагає Закон?” – заявив Гриценко в соцмережі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна