Нобелівську премію з економіки отримав дослідник економічної поведінки

 

Нобелівську премію з економіки-2017 отримав американець Річард Талер “за внесок у дослідження економічної поведінки”.

Ім’я лауреата оголосив комітет Шведської Академії 9 жовтня, завершивши “нобелівський” тиждень 2017 року.

Талер відомий як теоретик в області фінансової та економічної поведінки і автор так званої “теорії підштовхування” (“керованого вибору”), пише “Економічна правда“.

Економіст досліджував наслідки “обмеженої раціональності, соціальних виборів і нестачі самоконтролю”.

“Він показав, як ці людські риси систематично впливають на ухвалення рішень людьми, а також на ринкові результати”, – пояснюють в Нобелівському комітеті.

Талеру 72 роки, він викладає в Університеті Чикаго.

Вчений сформулював поняття “лібертаріанський патерналізм” – стратегію, орієнтовану на те, щоб спонукати людину до оптимального вибору, продиктованого розумом, а не почуттями або миттєвими бажаннями.

Поведінкова економіка вивчає вплив соціальних, когнітивних і емоційних чинників на прийняття економічних рішень окремими особами і установами та наслідки цього впливу на ринки.

Одним із засновників поведінкової економіки вважається психолог Деніел Канеман, з яким працював Талер.

У 2002 році Канеман отримав Нобелівську премію з економіки “за застосування психологічної методики в економічній науці, особливо – при дослідженні формування суджень і прийняття рішень в умовах невизначеності”.

Нобелівську премію за 2002 рік Канеман розділив з Верноном Смітом, який вважається одним із засновників експериментальної економіки.

Розмір премії у 2017 році становить 9 мільйонів шведських крон (1,1 мільйона доларів).

Церемонія нагородження переможців відбудеться 10 грудня.

На відміну від Нобелівських премій у галузях медицини, фізики, хімії, літератури та миру, премія з економіки не є спадщиною Альфреда Нобеля. Вона була заснована тільки в 1969 році на честь 300-річчя Шведського державного банку і в пам’ять Нобеля. Це найпрестижніша премія в галузі економіки.

Читайте також:

Нобелівську премію миру-2017 отримала Міжнародна кампанія за ліквідацію ядерної зброї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна