Розгляд законопроектів про статус ОРДЛО: в Раді штовханина, президію заблоковано, всі кричать про “зраду”

 

У сесійній залі Верховної Ради почалася штовханина під час розгляду законопроектів щодо реінтеграції Донбасу і стосовно продовження дії закону про спеціальний порядок місцевого самоврядування в окремих регіонах Донецької та Луганської області.

Фракції “Самопомочі” та “Батьківщини” заблокували трибуну та президію ВР, після чого в засіданні було оголошено перерву.

Перед тим лідер фракції “Народний фронт” Максим Бурбак з трибуни заговорив про те, які правки треба буде внести до другого читання президентського законопроекту №7163.

Депутати від “Самопомочі”, які виступають проти ухвалення цього проекту і внесли свій, альтернативний законопроект, разом із представниками “Батьківщини” та позафракційними народними депутатами від партії “Свобода” заблокували трибуну, зайшли в президію і почали викручувати мікрофони з робочого місця голови ВР Андрія Парубія, якого на той момент не було в залі.

В цей час головуючу за його відсутності Ірину Геращенко оточили нардепи від “Народного фронту” та БПП, захищаючи її від блокувальників.

“Я в Мінську не боюся бойовиків, і вас не боюся! На місце сіли!”, – спробувала вгамувати їх Геращенко, але марно.

“Самопоміч” обіцяє і надалі блокувати роботу парламенту. На думку нардепів цієї фракції, вказаний законопроект “легалізує Мінські домовленості, які підписували бойовики”.

Коли Парубій повернувся до свого робочого місця, то пройти на нього не зміг. Він закликав усіх “зупинитися” й запросив голів фракцій до себе в кабінет на нараду, оголосивши перерву в засіданні.

При цьому з урядової ложі секретар РНБО Олександр Турчинов, який перед тим представляв з трибуни президентський законопроект, почав звинувачувати депутатів від “Самопомочі” в тому, що вони не хочуть визнавати Росію окупантом. До урядової ложі підійшла народний депутат Надія Савченко і вирвала мікрофон у Турчинова.

Раніше заступник голови ВР Оксана Сироїд, представляючи альтернативний законопроект “Самопомочі” №7163-1 “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями” , зазначила, що “декларація про визнання Росії окупантом без визначення дати окупації, як у законопроекті президента, — це порожнє слово, яке немає жодних юридичних наслідків”.
“Тільки визнання дати окупації покладе на Росію обов’язок в майбутньому сплатити за всі руйнування і за порушення прав людини”, – додала Сироїд.

Також вона наголосила, що в президентському законопроекті жодним чином не йдеться про тимчасово окупований Крим.

Незадовго перед початком вечірнього засідання ВР Комітет із національної безпеки й оборони рекомендував парламенту ухвалити за основу та в цілому доповнений і внесений по-новій президентський законопроект щодо самоврядування на Донбасі (попередній варіант цього проекту Комітет не підтримав).

“За” це рішення проголосували 8 членів комітету, 4 голосували “проти”, і 1 – Надія Савченко – “утрималася”.

Раніше під Верховну Раду прийшли більше сотні активістів із прапорами “Свободи” та “Національного корпусу”, які пікетують парламент на знак протесту проти президентського законопроекту про продовження дії закону щодо особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО.

У зв’язку з цим охорону будівлі Верховної Ради було посилено додатковими силами Нацгвардії та поліції. Як повідомляє “Українська правда“,  близько 200 силовиків оточили парламент щільним потрійним кільцем.

Фото: УП

Читайте також:

Замість АТО – ЗіЗНБіОСіВРЗАвДЛО. Яку роль визначає Збройним силам закон про деокупацію Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна