Замість АТО – ЗіЗНБіОСіВРЗАвДЛО. Яку роль визначає Збройним силам закон про деокупацію Донбасу

 

Засобам масової інформації та органам влади доведеться шукати замінник абревіатурі АТО, що з весни 2014 року позначає застосування Збройних сил України проти бойовиків на Сході.
Такий висновок зробила “Новинарня” із президентського законопроекту про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (№7163), зареєстрованого у Верховній Раді 4 жовтня.

Фактично, замість АТО закон визначає “заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях”. Саме це формулювання багато разів фігурує по всьому тексту документу.
Теоретично, воно утворює абревіатуру ЗіЗНБіОСіВРЗАвДЛО. Однак очевидно, що медіа муситимуть шукати інше позначення для заходів на Донбасі.

Крім того, із проекту закону випливає, що замість штабу АТО, який наразі формально підпорядковується СБУ, військовою операцією на Донбасі керуватиме об’єднаний оперативний штаб Збройних сил України.

“Безпосереднє керівництво силами та засобами Збройних Сил України, інших військових формувань, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях, покладається на об’єднаний оперативний штаб Збройних сил України”, – ідеться в проекті.

Зброя та бойова техніка Збройних сил України можуть застосовуватись у мирний час для реалізації заходів щодо забезпечення суверенітету України – ще одне важливе твердження, яким, згідно з цим самим законопроектом, пропонується доповнити розділ V “Прикінцеві положення” закону “Про Збройні сили України”.

“Залучені до здійснення таких заходів з’єднання, військові частини і підрозділи Збройних сил України мають право застосовувати і використовувати зброю та бойову техніку”, – сказано в проекті.

Законопроект визначає Росію як державу-агресор та стверджує: Україна не несе відповідальності за дії Росії як держави-агресора в ОРДЛО.

“Держава Україна не несе відповідальності за протиправні дії Російської Федерації як держави-агресора, її збройних сил, інших військових формувань та окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”, – йдеться у статті 6 законопроекту.

“Діяльність збройних сил та інших військових формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації Російської Федерації, яка суперечить нормам міжнародного гуманітарного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв’язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює правових наслідків”, – йдеться у статті 2 проекту.

У документі також сказано: безпекові положення Мінських домовленостей є пріоритетними для політичного врегулювання на Донбасі.

“Під час здійснення органами державної влади України, їх посадовими особами політико-дипломатичних заходів із відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного кордону України забезпечується пріоритетність виконання безпекових положень Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року та “Комплексу заходів” від 12 лютого 2015 року з метою створення необхідних умов для політичного врегулювання відповідно до норм і принципів міжнародного права та законодавства України”, – записано в статті 7 законопроекту.

Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський не виключає, що законопроекти щодо Донбасу будуть винесені на голосування парламенту вже завтра, 5 жовтня.
Як передає УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам після засідання комітету, відповідаючи на питання, яка імовірність, що завтра ці два законопроекти можуть бути винесені вже до сесійної зали парламенту.

“Стовідсоткова імовірність. Це невідкладний закон”, — сказав Пашинський. Водночас він додав, що законопроекти пропонуватимуться ухвалювати лише в першому читанні.

Як повідомляла “Новинарня“, 4 жовтня у Верховній Раді було зареєстровано президентський проект закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (№7163).
Також у ВР зареєстровано альтернативний проект закону – про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями (№7163-1), авторами якого є народні депутати від фракції “Самопоміч” і віце-спікер Оксана Сироїд.

Крім того, в окремий законопроект виділено продовження “особливого статусу Донбасу”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна