Каталонія оголосить незалежність найближчими днями. Король проти

 

Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що Каталонія оголосить незалежність найближчими днями.

Як повідомляє BBC, таку заяву голова женералітату зробив незадовго до промови короля Іспанії Філіпа VI ввечері 3 жовтня.

На запитання, що він робитиме, якщо іспанський уряд втрутиться, щоб взяти під контроль уряд Каталонії,  Пучдемон сказав, що це буде “помилка, яка змінить все”.

За його словами, наразі між урядом в Мадриді і його адміністрацією відсутні контакти.

Раніше Пучдемон заявив, що не планує “травматичного” розриву з Іспанією після перемоги референдуму про незалежність.

“Ми не хочемо травматичного розриву… Ми хочемо нового порозуміння з іспанською державою”, – сказав він на прес-конференції 2 жовтня.

Каталонський лідер також оголосив про створення комісії для розслідування насильства, вчиненого під час референдуму 1 жовтня.

При цьому Пучдемон звернувся до міжнародного посередництва, щоб допомогти розв’язати кризу навколо Каталонії.

Король Іспанії Філіп VI в телевійзійному зверненні закликав захищати встановлений конституцією порядок.

Іспанія перебуває у “вкрай важкій ситуації”, зазначив він, назвавши каталонський референдум протизаконним і недемократичним.
Влада в Барселоні своїми безвідповідальними діями навмисно порушила закон, поставивши під загрозу “економічну і соціальну стабільність” Каталонії та всієї Іспанії, вважає монарх.

За словами Філіпа VI, він твердо прихильний конституційному ладу і єдності Іспанії.

Король висловив упевненість, що Іспанія зможе подолати “важкі часи”.

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня в Каталонії, всупереч спротиву силовиків, відбувся референдум про незалежність регіону. За даними каталонської влади, близько 90% виборців висловилися за незалежність від Іспанії.
Центральний уряд вважає референдум неконституційним, а його результати – нікчемними.

2 жовтня, одразу після підрахунку результатів голосування, Пучдемон заявив, що в найближчі дні направить результати референдуму до каталонського парламенту, де вирішиться питання суверенітету країни.

3 жовтня в Каталонії відбувся загальний страйк. У Барселоні пройшла 300-тисячна маніфестація прибічників незалежності, які протестували проти застосування сили Іспанією.

У Єврокомісії заявили, що, відповідно до конституції Іспанії, проведений референдум у Каталонії – незаконний, і нагадали, що Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії.
МЗС України також назвало каталонський референдум незаконним.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна