Нобеля з фізики отримали дослідники гравітаційних хвиль

 

У Стокгольмі 3 жовтня оголосили лауреатів Нобелівської премії з фізики 2017 року.

Науковці Райнер Вайс, Беррі Берріш та Кіп Торн відзначені за “вирішальний внесок у розробку LIGO-детектора та спостереження гравітаційних хвиль”.

LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) – лазерно-інтерферометрична гравітаційно-хвильова обсерваторія, у розробці якої брали участь дослідники із понад 20 країн, йдеться в офіційному релізі Нобелівського комітету.

Нобелівські лауреати Вайс, Берріш і Торн довели, що за 40 років досліджень гравітаційних хвиль завдяки LIGO їх усе-таки вдалося спостерігти.

Ще у 1970-ті роки Райнер Вайс винайшов детектор, лазерний інтерферометр, який міг подолати фоновий шум, який увесь час заважав дослідженню гравітаційних хвиль.

Гравітаційні хвилі розповісюджуються зі швидкістю світла, заповнюючи всесвіт, йшлося у розробках загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна.
Ейнштейн був переконаний, що виміряти їх не вдясться нікому й ніколи. Однак проекту LIGO вдалося застосувати пару гігантських лазерних інтерферометрів для вимірювання змін, в тисячі разів менших за атомне ядро, які відбуваються коли гравітаційна хвиля проходить Землю.

Дотепер для дослідження всесвіту застосовували переважно поняття електромагнітного випромінювання, однак гравітаційні хвилі – це щось абсолютно нове й мало вивчене.

 

Читайте також:
Нобелівську премію з медицини отримали вчені,
які “розшифрували” біологічний годинник

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна