Правила життя: спочатку навчаються батьки, а потім діти

У Києві відбулися тренінги задля формування у батьків знань та навичок з індивідуальних потреб в реабілітації власних дітей з функціональними обмеженнями та їх соціальної адаптації

автор: Андрій Дашевський

На переконання експертів, аби реабілітаційний процес дитини з інвалідністю був максимально ефективним, потрібно насамперед навчати батьків, сформувати в них базу знань та навичок щодо реабілітації й соціального супроводу власних дітей у домашніх умовах.
Адже дитина, особливо з обмеженнями життєдіяльності, проводить у сім’ї більшу частину свого активного життя.

Саме навчання батьків індивідуальним правилам подальшої реабілітації своїх дітей, безпосередньо в родині, набору простих методик та маніпуляцій у реабілітації дитини в домашніх умовах полегшить шлях до соціалізації дітей та підвищить ефективність подальшої реабілітації в спеціалізованих закладах.

Розуміючи це, провідні українські фахівці з реабілітації провели серію тренінгів “Формування у батьків знань та навичок з індивідуальних потреб в реабілітації власних дітей з функціональними обмеженнями та їх соціальної адаптації”.
Тренінги відбулися в рамках проекту, що реалізується благодійною організацією “Позитивні жінки” у партнерстві з Київським міським центром реабілітації дітей з інвалідністю за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та PACT.

Завдяки спікерам Альоні Терещенко, Юрію Ященку та професійному ерготерапевту Олені Малишенко батьки, в родинах яких виховуються діти з інвалідністю, ознайомились з основами ерготерапії, закріпили отримані знання практичними вправами, отримали відповіді на всі можливі питання стосовно розвитку соціально-побутових навичок власних дітей, склали плей-лист дня та тижня з реабілітації для усієї родини, а також разом із дітьми відпрацювали практичні вправи з розвитку навичок: “Роздягання/одягання”, “Годування/пиття” та “Догляд за волоссям та особиста гігієна”.

“На базі Центру ми повноцінно відкриваємо такий напрямок, як ерготерапія. Це буде постійно діюча школа, де діти навчатимуться бути самостійними, повноцінними членами суспільства, а батьки лише їм в цьому допомагатимуть правильними рухами, яким ми їх навчимо”, – зазначає директор Київського міського центру реабілітації дітей з інвалідністю Альона Терещенко.

Також в рамках проекту планується навчити сім’ю зрозуміти особливості власної дитини і як наслідок – ставити перед собою цілі, які потрібно досягти за певний період часу щодо самообслуговування для кращої адаптації, соціалізації дитини з інвалідністю.

“Подібне навчання — це завжди обмін корисними знаннями між батьками та тренерами, – говорить директор Департаменту соціальної політики КМДА Юрій Крикунов. – Крім цього по завершенню навчання, «батьки-студенти» складатимуть практичні іспити, аби визначити рівень умінь та навичок, які вони отримали в результаті навчань”.

Загалом проект охоплюватиме 40 сімей, які виховують дітей з особливими потребами.

“З початку тренінгу у мене почалась робота над помилками, які я раніше не помічала, – каже Лілія Захарчук, учасниця тренінгу. – Я ніколи б не здогадалась, що моя дитина з таким низьким тонусом може закинути за голову руку, сама зняти кофту та самостійно ставити чашку та їсти…”

Наступні тренінги в рамках проекту “Формування у батьків знань та навичок з індивідуальних потреб в реабілітації власних дітей з функціональними обмеженнями та їх соціальної адаптації” відбудуться у жовтні.

А в подальшому тренінговий центр навчатиме й інші сім’ї, яким передаватимуть знання як фахівці Центру, так і батьки, які брали участь у проекті.

Читайте також:
Парламент прийняв закон про інклюзивну освіту

Більше ніж терапія. Як собаки допомагають в реабілітації військових і дітей

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна