Порошенко призначив засудженому в Росії Сенцову державну стипендію

 

Президент України Петро Порошенко призначив державні стипендії видатним діячам культури і мистецтва, серед яких – засуджений у Росії режисер Олег Сенцов.

Відповідним указом Порошенко продовжує виплату режисеру стипендії, призначеної в травні 2015 року.

Крім того, дворічні стипендії отримала низка видатних діячів української культури, з них дев’ятеро стипендіатів отримуватимуть виплату довічно. Повний перелік стипендіатів наведено у відповідному указі, оприлюдненому на сайті президента.

Нагадаємо, невдовзі після окупації Криму, 11 травня 2014 року, співробітники російських силових структур затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія та Олександра Кольченка в Сімферополі. Їм висунули обвинувачення у підготовці теракту.

25 серпня 2015 року російський суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера з Криму Сенцова до 20 років колонії суворого режиму.

Тривалий час російська влада називала Сенцова і Кольченка громадянами РФ, однак навесні 2016 року таки офіційно визнала їх громадянами України. При цьому Москва відмовила у видачі засуджених Сенцова і Кольченка Україні.

У лютому-березні 2016 року Олега Сенцова етапували через Челябінськ у Якутськ.

Під час етапування Сенцову в Україні присудили Шевченківську премію за його фільм.

1 червня 2016 року Верховний суд Росії відмовився переглянути вирок Сенцову.

Багато діячів культури і мистецтва в Україні, Росії по всьому світу закликають Путіна до помилування і звільнення Олега Сенцова.

Правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова і Кольченка до списку політв’язнів.

Читайте також:

Політв’язня Сенцова етапували в Челябінськ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.