“Боятися – це нормально”. В окопах Авдіївської “промки” бійців навчали контролювати емоції

 

Захисники авдіївської промзони взяли участь у практичному тренінгу з психологічної едукації, який організував волонтер груп “Народний тил” та “Повернись живим” Родіон Григорян.

Як повідомляє прес-центр штабу АТО, під час тренінгу бійці 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, які вже майже рік захищають Авдіївку, вчилися опановувати власні внутрішні переживання та емоції, боротися з панічними нападами і стимулювати розвиток найкращих рис свого характеру.

Місце для колективної бесіди облаштували у вільному від техніки капонірі на першій лінії сил оборони. Послухати розповідь психолога зібралися бійці, які були вільні від бойового чергування.

Як запевняє Григорян, техніки самоконтролю, яким він навчає солдатів, є синтезом багатьох наукових досліджень і психологічних практик. Єдина спільна риса – це простота опанування. Волонтер працює у районі проведення АТО з літа 2014 року, то ж у нього є певні напрацювання, що ґрунтуються й на досвіді Антитерористичної операції.

“Перше, про що слід знати бійцю: боятися – це нормально. І говорити про свої страхи з іншими – також. А ще, потрібно підтримувати товаришів, якщо бачиш, що з людиною відбувається щось не те”, – наголошує психолог.

За його словами, передусім треба звертати увагу на зміни в поведінці людини. У стресовому стані хтось замикається в собі, дехто навпаки, реагує бурхливо і непередбачувано. Головне – поводиться помітно інякше, ніж раніше. У більшості випадків, проблеми виникають тоді, коли на такі видимі ознаки оточуючі реагують запізно або взагалі не звертають на них уваги.

Існують і більш технологічні способи діагностики. Людське тіло реагує на зміну емоційного фону за допомогою фізичних чи хімічних процесів. Зокрема, виділенням адреналіну, або підвищенням температури. Родіон Григорян привіз із собою прилад, розроблений харківськими науковцями, який у поєднанні із комп’ютерною програмою дозволяє відстежувати та проводити порівняльний аналіз психоемоційного стану людини під час психотренінгу. І, відповідно, відразу проводити його корекцію.

Волонтер продемонстрував бійцям декілька комплексів стабілізуючих технік. А також на прикладі одного з бійців показав, як працює прилад та програма, і як змінюються показники динаміки настрою після виконання запропонованих вправ у основі яких лежить правильне дихання, контроль власних думок та аутотренінг.

Крім усної лекції та практичної демонстрації, солдати отримали пам’ятки з детальним описанням комплексів вправ, які допоможуть підтримувати позитивний емоціональний тонус.

Читайте також:

Головний психолог ЗСУ: Бачимо тенденцію до зменшення числа самогубств в армії, це наслідок тренінгів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна