Атака “Алігатора”: стали відомі всі подробиці НП з ракетою на навчаннях під Пітером

 

Стали відомі обставини та учасники НП, коли вертоліт обстріляв людей на військовому полігоні “Лузький” у Ленінградській області РФ.

Як пише пише видання “Коммерсант” з посиланням на співрозмовника, близького до штабу Повітряно-космічних сил Росії, інцидент стався 16 вересня в ході стратегічних навчань “Захід-2017”.

Під час навчань у бойового вертольота Ка-52 “Алігатор” сталося мимовільне сходження некерованої авіаційної ракети (НАР). Одна з основних версій НП – збій у системі управління озброєнням гелікоптера.

Зазначається, що 16 вересня о 14:00 за московським часом вертолітна пара Ка-52 підполковника Смахтіна (ведений — старший лейтенант Волчков) виконала зліт з аеродрому “Пушкін” (Ленінградська область) для виконання “залікового польоту пари на виконання вогневих завдань”.
О 14:47 на полігоні, при виконанні третього заходу на бойовому курсі на висоті 50 м та швидкості близько 200 км/год, при включенні головного вимикача озброєння сталося мимовільне сходження НАР С-8 класу “повітря-земля”.
Після цього старший лейтенант Волчков доповів про інцидент керівнику польотів на полігоні. Отримавши команду припинити виконання завдання, він змінив курс й повернувся на базу в Пушкін.

На землі отримали легкі поранення три людини (за інформацією РБК, всі вони — військовослужбовці) й пошкоджено дві машини.

18 вересня на полігон “Лузький” прибув президент Росії Володимир Путін.

За словами близького до генштабу ВС РФ джерела, НП не позначилася на ході навчань “Захід-2017”: вже наступного дня після інциденту екіпажі ударних вертольотів Мі-28Н і Ка-52 армійської авіації Західного військового округу відпрацювали на полігоні завдання повітряної розвідки, ракетного удару по наземних цілях і прикриття наземного угруповання військ з повітря.

У військовому слідчому управлінні слідчого комітету РФ по ЗВО, як і у військовій прокуратурі ЗВО, коментувати інформацію про інцидент відмовилися.
Водночас “Коммерсанту” стало відомо, що для встановлення обставин НП створена спеціальна комісія, яка складається з представників міноборони РФ та авіаційної промисловості.

За словами джерел видання, мимовільне сходження ракети могло статися через технічний збій у системі озброєння вертольота. Учасники розслідування встановили, що НАР вилетіла без команди пілота одразу ж після включення ним головного вимикача озброєння.
Для підтвердження або спростування цих даних будуть проведені додаткові експертизи. До цього льотчики Смахтін і Волчков будуть усунені від польотів.

Читайте також:
РосЗМІ назвали точну дату ракетного удару вертольота Ка-52 по своїх
та число жертв

Раніше ЗМІ опублікували відео удару вертольота Ка-52 по майданчику з автомобілями та повідомили про двох важко поранених.
У штабі ЗВО послідовно заперечували, що інцидент стався на полігоні “Лузький” в рамках стратегічних навчань “Захід-2017”. Також військове начальство спростовує факт поранення людей.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна