В Україні створили реєстр самогубств ветеранів АТО

 

На базі Українського науково-дослідного інституту соціальної й судової психіатрії та наркології МОЗ створено реєстр суїцидів серед військовослужбовців і демобілізованих із зони АТО.
Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець на прес-конференції в Києві, повідомляє агенція “Інтерфакс-Україна” 18 вересня.

На сьогодні в базі військових самогубців більш сотні анкет, отриманих від Міністерства внутрішніх справ, зазначила депутатка.

“Усі дані передаються в Інститут судової психіатрії, у базі вже понад 100 анкет, портретів ветеранів, які вчинили суїцид. Це особи, яким здебільшого немає 30, більшість із них вчинили самогубство у стані алкогольного сп’яніння, більшість – за допомогою вогнепальної зброї. Більшість із них не мали роботи”, – сказала Ольга Богомолець.

За її словами, для того, щоб статистика суїцидів серед учасників АТО зменшилася, необхідно проводити з ними психологічну роботу не після повернення з фронту, а ще на етапі підписання контракту і початку бойової підготовки.

На переконання Богомолець, в Україні необхідно створити не лише Міністерство у справах ветеранів, а й мережу ветеранських центрів, де учасники АТО зможуть спілкуватися й допомагати один одному.

“Тоді рівень суїцидів, розлучень і алкоголізму значно зменшиться. Тому що тільки свій свого може зупинити і допомогти”, – вважає голова профільного комітету.

У свою чергу, директор УкрНДІ психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров’я Ірина Пінчук зазначила, що на сьогодні психологічну допомогу отримує кожен третій учасник АТО.

“За статистикою, у 2017 році кожен третій військовослужбовець отримував психологічну допомогу, але кількість суїцидів не зменшується. Тому нам треба, щоб кількісний показник ставав якісним, необхідно аналізувати програми психологічної допомоги”, – сказала Пінчук.

Читайте також:
Самогубства після АТО: тінь незримої загрози

З початку війни на Сході вчинили самогубства майже 500 ветеранів, – Аваков

Поліція перекваліфікувала справу про загибель ветерана АТО Гонтаря
із самогубства на умисне вбивство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна