Порошенко вже у США, де виступить на засіданні 72-ї Генасамблеї ООН

 

Президент України Петро Порошенко сьогодні, 18 вересня, розпочав робочий візит у США, який триватиме до 21 вересня.

У рамках візиту глава держави виступить із промовою в ході загальних дебатів Генеральної асамблеї ООН, візьме участь у саміті Ради безпеки ООН з питань миротворчості, заходах високого рівня з питань реформування ООН, а також із питання протидії використанню інтернету в терористичних цілях.

На полях 72-ї сесії Генасамблеї ООН Порошенко проведе низку двосторонніх зустрічей з лідерами країн світу, в тому числі президентом США, повідомляє прес-служба президента.

Президент також традиційно проводить зустрічі з лідерами української громади США, представниками кримськотатарських організацій і представниками провідних американських політологічних та ділових кіл.

Зокрема, під час зустрічі з міжнародними інвесторами у Нью-Йорку Порошенко повідомив, що Україна розмістила єврооблігації на 3 мільярди доларів під 7,375% річних із 15-річним терміном погашення.

“Сьогодні ми можемо підвести перші підсумки. Україна вийшла на ринок запозичень і залучила 3 мільярди доларів. Причому залучила на рекордний термін – ніколи до цього Україна не залучала такого обсягу, ніколи не залучала на термін 15 років. Це неймовірно позитивна оцінка інвесторами реформ, які відбуваються в Україні. Це коли кожен інвестор своїм доларом голосує за успіх реформ”, – зауважв президент.

А під час розмови з очільниками української громади і кримськими татарами у Нью-Йорку в перший день свого візиту Порошенко розповів, що  Україна і США вже “дуже далеко” просунулись у переговорах щодо оборонної зброї.

Глава держави відзначив кроки, які зробив американський Конгрес у допомозі Україні, в тому числі рішення про надання оборонної зброї.

“Це не просто позиція, що дозволяє нам значно підвищити ціну, яку заплатить російський агресор, якщо перейде до наступальних дій. Але це ще відкриває можливості про надання нам аналогічної допомоги з боку Великої Британії, Канади, інших держав. Чекаємо політичного рішення США”, – сказав президент.

“Іще одна важливість оборонної зброї – це не просто протитанкові ракети «Джевелін» (ми виробляємо самі «Стугну», яка має інший принцип, але дуже ефективна). Ми говоримо про систему радіоелектронної боротьби, яка презентує світу неспростовні докази злочинів Росії – звідки вони відкривають вогонь, щоб вбивати наших цивільних, звідки і коли, якого калібру вони підтягнули заборонене Мінськими угодами важке озброєння. І, врешті-решт, це докази, які дозволять нам сформувати юридичну позицію, коли будуть розглядатися злочини РФ в міжнародному суді в Гаазі”, – наголосив Порошенко.

Президент підкреслив, що “це не просто зброя, а це є юридичним інструментом захисту української позиції”.

“Українці – нація миру, ми нікого не хочемо вбивати. Але наша держава, наш народ заплатив надзвичайно високу ціну – 10 тисяч українців, в тому числі 2,7 тисячі українських воїнів, віддали своє життя лише за право Україні називатися незалежною нацією, відновити нашу незалежність. І за право остаточно попрощатися з «російською імперією»”, – зазначив глава держави.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше Порошенко заявив про намір презентувати на Генасамблеї ООН пропозицію ввести миротворчу місію на Донбас із мандатом Об’єднаних Націй.

Читайте також:

Україна озвучить на Генасамблеї ООН нові ідеї з деокупації Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна