Генерал Мікац: Узяти Луганськ можна легко. Але це розв’яже руки Росії для наступу

 

Збройні сили України спроможні вже зараз узяти Луганськ чи Донецьк, однак це недоцільно, адже потягне за собою повномасштабний наступ російських військ, зосереджених біля кордону з РФ.
Як передає “Новинарня“, про це в інтерв’ю виданню “Апостроф” заявив командувач сил оперативно-тактичного угруповання “Луганськ” генерал-майор Олег Мікац, колишній комбриг 93-ї бригади ЗСУ, екс-начальник 169-го навчального центру “Десна”.

“Хтось там сидить десь, у Києві чи у Вінниці – і починає: “Давайте будемо атакувати! Давайте захопимо Донецьк!..” Нема питань, захопимо ми зараз Донецьк. І що далі? Як найвірогідніше розвиватимуться події? Я вам скажу, як. Україну звинуватять у порушенні Мінських угод. І це розв’яже Росії руки. Росія заведе свої сили і засоби, почне застосовувати авіацію, яка в неї є, застосовувати крилаті ракети, яких у неї вдосталь… Після цього Росія вже не буде сприйматися як агресор – вона виглядатиме рятівником. Бо то ж Україна порушила Мінські домовленості”.

“І що ми матимемо на виході? Санкції з Росії знімуть, бо то ж не Росія погана, а Україна. І ми залишимося один на один з Росією. Залишимося біля розбитого корита. А РФ що захоче, те і буде з нами робити”, – заявив бойовий генерал Мікац.

Відповідаючи на запитання, “чи готові би ми були зараз військовим шляхом звільняти той же Донецьк чи Луганськ”, керівник ОТУ “Луганськ” сказав: “Чисто теоретично? Розумієте, взяти не проблема. Зараз ті сили і засоби [російської армії та бойовиків], які знаходяться на лінії розмежування, не великі”.

Водночас “на кордонах знаходяться батальйонні тактичні групи, бригади, дивізії, які приведені в Росії в бойову готовність, армії, які у них створені. Для чогось же вони їх створюють?” – зазначив Мікац.

“Але люди ж (які наполягають на наступі ЗСУ – “Н”) попіаритися хочуть!” – вважає він.

Генерал Мікац стверджує, що санкції та політичні методи боротьби з Росією дають результати, “тому треба зараз домагатися чітко прописаних у Мінську кроків: закриття державного кордону, виведення збройних сил Російської Федерації і бойовиків, які тут є”.

За його словами, “шкільне перемир’я” є дієвим, адже на Луганському напрямку від його початку (на момент інтерв’ю) не зафіксовано бойових втрат.

Читайте також:
АТО: вперше з початку “перемир’я” ворог застосував артилерію на Луганщині

Генерал Мікац наголошує, що потрібно дотримуватись перемир’я, щоб зберегти життя військових, а війну слід вести передусім у політичній площині.

“…Розумієте, дуже погано, що люди не розуміють того, що так, ми духом сильніші, ми готові померти за Україну – але куди краще було б, аби ми і Україну зберегли, і себе. Україні потрібні герої – але вони потрібні їй живими. І щоб цього досягти, окрім військових методів ведення бойових дій, треба застосовувати і методи політичні”, – заявив керівник ОТУ “Луганськ”.

“…І за цей час, слава Богу, у нас не було жодного пораненого чи вбитого. Тому можна скільки завгодно розказувати, що це перемир’я – то “зрада” і все решта. Але я не бачу користі від такої війни, коли одні виходять на кілометр, другі – і починається: цей дає кулеметну чергу, там міну кинули, і отак перепихування цілий день іде. Мова не йде про завдання серйозної шкоди противнику – це просто турбуючий вогонь з обох боків. А дивишся – там “200-й”, там – “300-й”, і в основному через дурну кулю або міну, що випадково прилетіла. Оце воно”, – стверджує Олег Мікац.

За його словами, стріляти “ми (керівництво АТО) не змушуємо зараз, але і не забороняємо”.

“Бо зараз же, подивіться, знову роздувають зраду. Пішло перемир’я, нас обстрілюють… Або там: “Мне мальчики позвонили, сказали, что пять часов сидели под обстрелами, но ответить не могли, потому что им сказали, что за ответку будут применять вплоть до уголовной ответственности и все остальное”. Тобто їм “мальчики сказали”. Починаємо розбиратися. І чітко доводимо до кожного військовослужбовця: от є в нього автомат – і якщо він бачить загрозу для свого життя, для життя своїх товаришів, бачить, що є загроза втрати території – він, не питаючи ні в кого дозволу, самостійно приймає рішення про відкриття вогню. Є у командира роти бойові машини, у командира батальйону – міномети, є в нього необхідність для їх застосування, для того, щоб зберегти життя і здоров’я військовослужбовців, не дати просунутися противнику вперед – він, знову ж таки, незважаючи на те, що є перемир’я, їх застосовує”.

“І це визначено, в тому числі, і рішенням президента як верховного головнокомандувача, що так, ми дотримуємося перемир’я, але воно не буде одностороннім. Так не буде, що ви нас обстрілюєте, а ми мовчимо. Ні, нешановні, у нас є чітка позиція, вогонь у відповідь ми відкриваємо за необхідності”, – додав генерал.

“Але дуже часто буває, що прилітає неприцільно, або одна якась граната прилітає. Для чого? Вони, по-перше, намагаються виявити, де знаходяться наші вогневі засоби. І, по-друге, діють за таким же принципом, як було в Жолобку. Тобто група демонстративно виходить… Провокують….
Тому що там стоїть або ОБСЄ, або підрозділи СЦКК, які спостерігають, або журналісти, які кажуть: “От дивіться, як “укри” роблять”. Тому я ж кажу, що за режимом дотримання перемир’я, за всіма іншими питаннями зараз все налагоджено. Але, на жаль, “зраду” роздувають”, – констатував генерал-майор Олег Мікац.

Читайте також:
Чи штрафують бійців АТО за вогонь по сепарах?
Санта збирає на абонемент, штаб реагує

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна