Екс-міністр юстиції Януковича Лавринович арештований і їде до СІЗО

 

Міністр юстиції України 2010-2013 років Олександр Лавринович у Печерському райсуді Києва очікує на слідчого та оформлення документів для конвоювання його до слідчого ізолятора.

Як передає УНІАН, прокурор Яніс Сімонов нагадав Лавриновичу після того, як суддя зачитала ухвалу про арешт, що той не може залишити залу суду.

Рішення про обрання запобіжного заходу для Лавриновича у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб у п’ятницю, 15 вересня, винесла суддя Печерського райсуду Олеся Батрин у справі про захоплення державної влади 2010 року.
Як інформує УНІАН, таким чином суд задовольнив клопотання слідчого департаменту спецрозслідувань ГСУ Генпрокуратури.

Термін арешту – до 2 листопада включно. Ухвала може бути оскаржена в Апеляційному суді Києва.

Адвокат Лавриновича Євген Солодко заявив, що оскаржуватиме рішення про тримання його підзахисного під вартою.

 

Крім того, слідчий Головного слідчого управління Генпрокуратури клопотатиме також про арешт майна екс-міністра – оскільки, наголосив Сімонов, санкція статті, яка інкримінована Лавриновичу, передбачає і конфіскацію майна.

Він додав, що санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі з конфіскацією або без конфіскації майна.

Як писала “Новинарня“, 13 вересня Лавринович висловлював обізнаність на тому, що його арештують.

Тижнем раніше, 6 вересня, генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Департамент спеціальних розслідувань ГПУ розслідує справу про конституційний переворот 2010 року, який призвів до захоплення влади шляхом розширення у неконституційний спосіб повноважень президента за рахунок звуження ролі та повноважень парламенту й уряду.
Підозрюваними у цьому кримінальному провадженні є екс-президент Віктор Янукович та екс-міністр юстиції Олександр Лавринович. Їх підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (“дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій”).

Луценко пояснив, що Янукович та Лавринович підозрюються у захопленні державної влади, у тому числі шляхом вжиття заходів до незаконної, без рішення Верховної Ради, зміни чинної Конституції через внесення до держреєстру нормативно-правових актів тексту Конституції в редакції 1996 року та її офіційної публікації.

7 вересня слідчі ГПУ вручили Лавриновичу повідомлення про підозру та викликали на допит.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна