Екс-глава Мін’юсту Лавринович уже знає, що його арештують

 

Екс-міністру юстиції Олександру Лавриновичу під час допиту в Генеральній прокуратурі в середу, 13 вересня, вручили копію клопотання про арешт у справі про захоплення влади 2010 року.
Про це він повідомив в ефірі “112 Україна”.

“Мені вручили копію клопотання про мій арешт. Це означає, що завтра в Печерському райсуді Києва буде це клопотання, суд розгляне, коли, в який день буде це питання поставлено на розгляд у суді”, – сказав він.

За словами екс-міністра, дата розгляду клопотання стане відома завтра, і стаття, яку йому інкримінують, іншого запобіжного заходу, ніж арешт не передбачає.

На запитання журналістів, чи не збирається він виїхати з України, екс-міністр відповів: “Якщо б у мене була така думка, я б вже тисячу раз це зробив. Неодноразово мені пропонували це зробити різні люди, в тому числі причетні до цієї установи… Я цього не зробив, і, ясна справа, не зроблю”.

Як інформувала “Новинарня“, 6 вересня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Департамент спеціальних розслідувань ГПУ розслідує справу про конституційний переворот 2010 року, що призвів до захоплення влади шляхом розширення у неконституційний спосіб повноважень президента за рахунок звуження ролі та повноважень парламенту й уряду.
Підозрюваними у цьому кримінальному провадженні є екс-президент Віктор Янукович та екс-міністр юстиції Лавринович. Їх підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (“дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій”).

Луценко пояснив, що Янукович та Лавринович підозрюються у захопленні державної влади, у тому числі шляхом вжиття заходів до незаконної, без рішення Верховної Ради, зміни чинної Конституції через внесення до держреєстру нормативно-правових актів тексту Конституції в редакції 1996 року та її офіційної публікації.

7 вересня слідчі ГПУ вручили Лавриновичу повідомлення про підозру та викликали на допит.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна