Януковичу і Лавриновичу повідомлено про підозру в конституційному перевороті, – Луценко

 

Колишньому президенту України Віктору Януковичу та екс-міністрові юстиції Олександру Лавриновичу повідомлено про підозру в захопленні влади.

Про це написав у “Фейсбуці” генеральний прокурор Юрій Луценко.

“Департаментом спеціальних розслідувань ГПУ розслідується справа щодо конституційного перевороту 2010 року, який призвів до захоплення державної влади шляхом розширення у неконституційний спосіб повноважень президента України за рахунок звуження ролі та повноважень парламенту і уряду”, – інформує Луценко.

“На підставі зібраних доказів повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 109 КК України екс-президенту В.Януковичу та екс-міністру юстиції О.Лавриновичу у вчиненні спільно з іншими особами захоплення державної влади, у тому числі шляхом вжиття заходів до незаконної, без рішення єдиного органу законодавчої влади в Україні – Верховної Ради України, зміни діючої Конституції України через внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та її офіційної публікації”, – повідомив генпрокурор.

На запитання в коментарях щодо того, коли цю справ можна очікувати в суді, Луценко відповів: “Лавринович отримає обвинувальний за пару місяців. Справа Януковича піде в суд після завершення справи про його держзраду. По суддях Конституційного Суду все залежить від показів”.

Крім того, колишньому заступнику міністра юстиції (прізвище не називається) повідомлено про підозру у пособництві у вчиненні даного кримінального правопорушення, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 109 ККУ, повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган.

“Досудове розслідування триває. Збираються докази та перевіряються на предмет достатності та допустимості для вирішення питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності інших співучасників вчинення вищевказаних злочинів”, – додала Сарган.

Як відомо, 30 вересня 2010 року Конституційний Суд у закритому режимі скасував політичну реформу від 2004 року, яка звужувала повноваження президента й розширювала – парламенту.

Тим самим суд під головуванням Анатолія Головіна повернув у дію Конституцію 1996 року, чим надав Віктору Януковичу ширші повноваження – такі, які були ще в Леоніда Кучми.

22 лютого 2014 року, одразу після втечі Віктора Януковича з України, Верховна Рада своєю постановою повернула конституційні зміни від 2004 року. Крім того, 2 червня 2016 року парламент забрав у президента право утворювати суди.

Нагадаємо, екс-президент Янукович після розстрілу протестувальників на Майдані незалежності в Києві втік у Росію, де відтоді й мешкає. За чутками, там же перебуває й колишній глава Мін’юсту Лавринович.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна