Від “акустичних атак” на посольство США на Кубі постраждали вже 19 дипломатів

 

Державний департамент США повідомив, що кількість співробітників, які постраждали від “акустичної атаки” на Кубі, зросла до 19.

Американські посадовці розповіли, що в серпні був зафіксований новий випадок імовірної акустичної атаки на співробітників посольства США на Кубі, пише “BBC Україна“.

Раніше вважалося, що ці інциденти припинилися кілька місяців тому.

Тим часом за даними профспілки, яка представляє дипломатичний персонал, деякі жертви атак зазнали легких ушкоджень мозку і страждають на тривалу втрату слуху.

Водночас Куба заперечує будь-яку причетність до атак і запевняє, що розслідує ці повідомлення.

Дивні симптоми почали помічати співробітники посольства США та щонайменше один канадець іще наприкінці 2016 року.

Однак уперше про цю справу повідомили лише в серпні 2017-го, коли США вислали з Вашингтона двох кубинських дипломатів. Американська влада пояснила, що це стало відповіддю на неспроможність Куби захистити дипломатів США.

Американські ЗМІ припускають, що для створення невідомих звукових хвиль, які можуть спричиняти глухоту, були використані якісь звукові пристрої.

Серед діагнозів, які поставили персоналу посольства, – легке травмування головного мозку й тривала втрата слуху, а також такі додаткові симптомами, як втрата балансу, сильні головні болі, когнітивні розлади та набряк головного мозку, повідомила Американська асоціація дипломатичного персоналу.

Там закликали уряд США зробити все можливе, аби допомогти потерпілим та добитися припинення цих інцидентів.

 

Посольство США у Гавані запрацювало 2015 році після 50 років ворожнечі між двома країнами.

Читайте також:

Історичний візит Обами на Кубу: з Фіделем не зустрінеться, на “Москвичі” не покатається, але по ТБ виступить

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна