На урочистостях в Болгарії підняли прапор “ДНР”. МЗС виправдовується

 

Посол України в Болгарії Микола Балтажи обурений появою прапора сепаратистського утворення “ДНР” на урочистих заходах в цій країні та вимагає розслідування цієї провокації.

Як ідеться у повідомленні на сайті посольства України в Болгарії від 28 серпня, інцидент стався під час офіційних урочистостей з нагоди 140-річчя Шипкинської епопеї.

Посол заявив: “Глибоко занепокоєний та обурений прапором терористичної і злочинної “ДНР” на Шипці. Розглядаю це, серед іншого, як знущання над пам’яттю українських воїнів і справжніх ополченців, які принесли свободу на болгарську землю. Наполягаю на проведенні болгарською владою розслідування цієї брудної провокації”.

МЗС України направило болгарським колегам ноту протесту у зв’язку з демонстрацією прапора “ДНР” під час офіційних урочистостей з вимогою проведення розслідування компетентними органами. Про це заявила радник посольства України в Болгарії Анна Тертична в коментарі “112 Україна”.

За її словами, українське посольство в Болгарії розцінює інцидент як грубу провокацію, за якою стоять проросійські сили.

Реагуючи на заяви української сторони, міністр закордонних справ Болгарії Єкатерина Захарієва назвала появу прапора терористів “ДНР” на урочистих заходах неприємною історією, але не скандалом.
Про це вона заявила в ефірі одного з болгарських телеканалів. Розшифровку інтерв’ю наводить сайт болгарського уряду.

Захарієва сказала, що бачила фотографію з прапором терористів “ДНР” у соціальних мережах і в деяких засобах масової інформації.

“Насправді неприємна історія. Ми є вільною державою, кожен має право на думку. Але цю республіку, (назву якої) написано на прапорі, ніхто не визнав”, – заявила Захарієва.

Вона висловила жаль, що прапор “ДНР” з’явився на урочистостях з нагоди 140-річчя Шипкинської битви, яка є символом боротьби за свободу та демократію.

За словами Захарієвої, невизнана “ДНР” у сучасній історії є символом порушення правових норм і загрозою стабільності та миру в Європі.

“Тому це неприємна історія, але це був би скандал, якби прапор був розгорнутий державним органом або посадовцем”, – зауважила міністр.

Читайте також:
У “ДНР” штрафують підприємців за невивішування сепаратистських прапорів. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна