Керівники навмисно нищили ЗАлК в інтересах Росії. Фігурантам справи СБУ висунули підозри

 

Інвестори навмисне знищували Запорізький алюмінієвий комбінат в інтересах російських конкурентів.
Про це сьогодні, 29 серпня, повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Зазначається, що слідчі СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури повідомили про підозру членам міжнародного злочинного угруповання, які підозрюються у навмисному знищенні цілісного виробничого комплексу ЗАлКу.

“Під час досудового слідства співробітники спецслужби встановили, що єдиний в Україні виробник первинного алюмінію з 2006 року цілеспрямовано знищувався в інтересах російських виробників металу. Спочатку афільовані з російськими бізнесменами структури придбали контрольний пакет акцій ЗАлКу. Для реалізації угоди у 2006-2008 роках замовники сформували організовану групу з представників російської компанії «Русал», колишнього керівництва комбінату, українських бізнесменів і іноземних громадян. Зловмисники, використовуючи можливість впливати на прийняття управлінських рішень на комбінаті, під керівництвом російських кураторів забезпечили знищення основних виробничих потужностей ЗАлКу”, – йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

За даними слідства, у 2009 році ці люди організували зупинку рудотермічних печей та основних виробничих ділянок електролізного виробництва, що призвело до пошкодження і подальшого повного знищення обладнання.
Через два роки учасники угруповання забезпечили передачу дочірнього підприємства ЗАлКу – Глухівського кар’єру кварцитів – компаніям, афільованим з «Русалом».

Слідчі СБУ задокументували, що у 2015 році, перед поверненням комбінату у власність держави, підозрювані розконсервували і ліквідували основні фонди ЗАлКу, що призвело до руйнування завершеного циклу виробництва кінцевої продукції підприємства.

Для остаточного знищення стратегічного комбінату зловмисники демонтували і вивезли з території цінне обладнання, а ліквідне обладнання цеху алюмінієвої катанки передали компанії, підконтрольній російським бізнес-структурам.

За висновком експертів, у результаті злочинних дій державі завдано збитків на суму понад 39 млн. доларів США і більше 100 млн. грн.

Слідчі СБУ за результатами розслідування кримінального провадження оголосили про підозру дев’ятьом членам організованого угруповання у скоєнні злочинів, передбачених статтями 113, 191, 255 і 364 Кримінального кодексу України.

Один з фігурантів справи перебуває під вартою, колишній директор заводу – під особистим зобов’язанням, серед підозрюваних – троє громадян Росії. Розслідування триває.

Як відомо, Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат раніше був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію з потужністю 100 тис. тонн на рік.
У квітні 2011 року комбінат приступив до завершення консервації потужностей електролізного цеху, що залишалися діючими, і оголосив про припинення випуску первинного алюмінію через його збитковість, зокрема з огляду на високі тарифи на електроенергію.
На даний час потужності з виробництва алюмінію на комбінаті законсервовані, первинний алюміній не виробляється.
Крім того, в останні роки ЗАлК ліквідував глиноземне виробництво і припинив випуск глинозему.

ФДМУ має намір у цьому році продати 68% акцій ЗАлКу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна