Подробиці від Грицака: Росія намагалася виманити АТОвців для постановочного теракту

 

Російські спецслужби хотіли використати українських АТОвців для здійснення великого теракту в Росії, що міг мати резонанс в усій Європі.

Про це заявив глава СБУ Василь Грицак на зустрічі з журналістами 23 серпня, передає “Інтерфакс”, повторивши свої повідомлення від 17 серпня.

Як писала “Новинарня“, тоді Грицак заявив про спроби РФ “виманити” АТОвців для здійснення в Росії постановочного теракту.

“Ця інформація має надзвичайну важливість, як ми вважаємо, оскільки вона стосується не тільки України, а й могла мати катастрофічні наслідки для європейської безпеки”, – сказав Василь Грицак.

Він зазначив, що українців мали звинуватити не тільки в терактах. В одній з інструкцій, даних АТОшникам спецслужбами РФ, “мова йде про знищення людини нібито на замовлення прокурора Самарської області”.

Ті самі АТовці

“Швидше за все, це наше припущення… Мав бути обов’язково якийсь великий теракт або диверсія зі значними жертвами, а у всіх наступних місцях могли бути знайдені вибухівка або “закладки”, хімічні речовини яких повинні були би бути аналогічні тим, які могли знайти на дні рюкзаків [в українців]”, – розповів глава СБУ.

Грицак підкреслив, що спецслужби Росії зорганізували не менше двох груп для “відпрацювання вистави з можливою підготовкою українськими громадянами – АТОшниками диверсій і терактів на території Російської Федерації”.

“Ми не впевнені, що ми взяли всіх членів групи. Ми затримали людину, звуть його Ігор, і він підтвердив, що грав роль куратора групи, яка виїжджала в Росію”, – сказав Грицак.

Як повідомляв прес-центр спецслужби, СБ України отримала інформацію, що ФСБ РФ через підконтрольну структуру “Федеральний інформаційний центр «Аналітика і безпека»” (ФІЦ, м. Москва) готує чергову провокацію проти нашої держави.

Керівник ФІЦ Руслан Мільченко та його колега Сергій Соколов отримали від ФСБ завдання підібрати з числа колишніх учасників АТО кандидатів нібито для заробітків у Росії.
Як посередників вони залучили двох українських громадян, яких вже затримала СБУ.

Посередники запропонували трьом колишнім учасникам АТО, які мешкають на Дніпропетровщині, виїхати до Москви начебто на будівельні роботи з привабливими умовами оплати. В Україні організацію їхнього від’їзду забезпечувала одна з агентів російських спецслужб, у Москві хлопців зустрічав її спільник. Усі пересування колишніх українських військових фіксувалися на камеру, починаючи з моменту виїзду до Росії.

Оренда квартири у Москві була оформлена на одного з українців, а власники пересвідчилися, що до неї вселилися троє молодих чоловіків з українськими паспортами.

Уже в Москві агент ФСБ провіз одного з колишніх учасників АТО московським метрополітеном, привів на площу Трьох вокзалів та аеропорту “Домодєдово”. Відвідання об’єктів фіксувалося на камеру, нібито випадково російські поліцейські перевірили у них документи. Після кожного об’єкта агент телефонував на номер українського мобільного оператора для звіту.

Оперативники СБУ встановили, що перед виїздом до Росії українцям видали валізи, в які супроводжуючі помістили їхній особистий одяг та “необхідні” робочі інструменти. Перебуваючи у Москві вони виявили у валізах подвійне дно, де було приховане військове спорядження. У папці, яку перевозив один з чоловіків, були також знайдені інструкції від російських кураторів, згідно з якими замовники імітували необхідні розмови з українськими “замовниками терактів”.

Зрозумівши небезпеку, троє українців через московських знайомих зуміли окільними шляхами повернутися на Батьківщину.

“Вважаю, що саме через досвід отриманий в АТО хлопцям вдалося відверто «пошили у дурні» представників ФСБ та їхніх агентів”, ‒ зазначав Василь Грицак.

Він наголосив: українці, що їдуть на заробітки в Росію, можуть бути явно або обманом використані російськими спецслужбами.

За наведеними Грицаком приблизними даними, близько 2 млн. українців перебувають на території РФ як люди, які виїхали на заробітки.

“Ми проводимо контррозвідувальну роботу після їх повернення, проводимо так звані контррозвідувальні опитування, і ми вражені кількістю, так званих, вербувальних підходів до простих українців: не обов’язково це повинні бути кваліфіковані працівники… Ми вражені кількістю вербувальних підходів і завданнями, які ставить перед ними РФ”, – сказав Грицак.

Читайте також:
СБУ заявляє про “суттєву активізацію російських спецслужб”

На цьому ж брифінгу голова Служби безпеки України висловився за введення візового режиму з Російською Федерацією.

“Як на мене – так, з країною, з якою ми воюємо, у нас повинен бути візовий режим, якщо хочете почути мою думку”, – зазначив Грицак, додавши, що оцінку подібного роду рішень має давати не СБУ.

Читайте також:
Клімкін пояснив, чому в’їзд по біометриці кращий, ніж візовий режим з РФ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна