Звільнений з полону “ЛНР” суддя Руденко розповів, як його катували “Алісою”. ВІДЕО

 

З полону бойовиків “ЛНР” повернувся один з українських заручників, який утримувався на окупованій території близько дев’яти місяців – суддя Віталій Руденко.
Про це 30 липня повідомив прес-центр СБУ.

“29 липня 2017 року за сприяння волонтерської групи «Патріот» та Служби безпеки України на контрольовану українською владою територію повернувся один із заручників так званої «ЛНР» – суддя Апеляційного суду Луганської області Віталій Руденко. Дев’ять місяців він незаконно утримувався та піддавався тортурам у МДБ «ЛНР», плекаючи надію повернутися до України”, – йдеться в повідомленні.

Про його долю весь це й час не було відомо майже нічого. Віталій Руденко потрапив у полон, коли на окупованій території в нього помер батько, і суддя поїхав в ОРЛО на похорон. Бойовики затримали його на блокпості в жовтні 2016 року. Надягли наручники, мішок на голову, далі – 46 днів одиночної камери в підвалі колишнього луганського обласного управління СБУ.

“Є тільки загальний коридор, через який заводять і виводять арештантів. Воно чути, коли людина заходить сам по собі, і чути, коли чоловіка не те що затягають, але з великим трудом він пересувається. Коли людина стогне”, – згадує Руденко в інтерв’ю ТСН невдовзі після звільнення.

Перші два тижні до нього ніхто не заходив, з їжі – кухоль води і два кусні хліба. Потім почалися допити. Через півтора місяці перевели в загальну камеру.

Суддя з подивом дізнався, що бойовики мають вільний доступ до всієї бази українського Єдиного реєстру досудових розслідувань, де вся інформація про кримінальні провадження, слідчих та суддів.

Одна зі справ, яку колись вів Руденко, а саме – вирок сепаратисту, директору “Луганськводоканалу”, стала приводом звинуватити його в державній зраді так званій “республіці”. Покарання – 20 років за ґратами.

“Держзрада у вигляді надання правової та іншої допомоги “іноземній державі”. Коли я запитав у слідчого, якій же “іноземній державі” я надавав допомогу, якщо я є громадянином цієї держави і виконую обов’язки цієї держави?..” – розповів Руденко.

Він знав, що був у Мінських списках на обмін. Однак бойовики вирішили суддю не віддавати, а використовувати для пропаганди.

Руденку запропонували зізнатися сепаратистським ЗМІ, що він відрікається від України і залишається в так званій “ЛНР”.

Що буде у разі відмови, знав не з чуток. “Одягають мішок на голову, наручники, б’ють, поливають водою. Потім б’ють електрострумом. Це називається “апарат Аліса” – коли підключають до мочок вух, кінчиків пальців, іде команда “Аліса” і включається апарат електроструму”, – говорить Віталій Руденко.

Відректися від проукраїнських поглядів його змушували та погрозами в бік дружини і дітей, хоч ті й перебували на підконтрольній території Україні.

На відео, яке поширювали сепаратистські ЗМІ, видно, що Віталій Руденко дуже нервує, однак змушений говорити те, що йому написали – зізнаватися у симпатіях до сепаратистів.

Тепер колишній полонений каже, що робив ці заяви під тортурами.

“Я українець до мозку кісток. Я був, є і залишаюся громадянином України, я патріот своєї країни. Я не продавав, не продаю і ніколи не продамся. Те, що я був змушений піти на угоду зі слідством, це вже був крок відчаю”, – говорить Руденко.

Через те, що пішов на поступки бойовикам, його відпустили з підвалу. Зобов’язали жити на території так званої “республіки”. Але СБУ та волонтери з організації “Патріот” допомогли чолвоікові втекти додому.

“Відчуття словами не передаються, коли ти цього чекав дев’ять місяців, перебуваючи в підвалі, і твоя нога ступає на рідну землю”, – зазначає Віталій Руденко.

Вже завтра звільнений суддя побачить свою сім’ю. Повернутися Руденко планує і до роботи, ідеться в сюжеті ТСН.

Як повідомляла “Новинарня“, бойовики “ЛНР” два тижні утримували українську громадянку, інваліда по слуху Людмилу Сурженко, піддавали тортурам, після чого відпустили 29 липня – в один день із суддею Руденком.

Читайте також:
Як вижити в полоні та після нього

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна