Росія примусово надала політв’язню Чирнію громадянство РФ

 

Росія примусово надала своє громадянство українцеві Олексію Чирнію, засудженому в окупованому Криму до семи років в’язниці у справі групи Олега Сенцова.

Про це повідомив адвокат Чирнія Ілля Новіков у “Фейсбуці” 26 липня.

“Я був у нього в понеділок, 24 липня. Перед тим як вивести Олексія до мене, особісти дали йому прочитати повідомлення, що оскільки його заяву про відмову приймати російське громадянство, яку він подавав у Бахчисараї 18 квітня 2014 року, не виявлено, він тепер за законом про анексію Криму буде вважатися росіянином”, – написав Новіков.

Адвокат зазначив, що так уже робили з Сенцовим і з Кольченком.

“І ніяких українських консулів до нього більше не пускатимуть. І розпочату процедуру передачі для відбування решти покарання на Батьківщину згорнуто. У Росії Чирній відсидів уже майже половину терміну”, – зазначає Новіков.

За його словами, 26 липня Чирнія перевели із загального режиму на ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу) – тобто тюремний режим утримання.

“В Батайську колонію (Ростовська область – “Н”) його привезли 6 жовтня минулого року і з тих пір чотири рази саджали в ШІЗО під різними приводами. Начальству колонії не подобалося, що він відмовляється працювати. В червні йому зробили подвійний рапорт про порушення і оформили переведення на тюремний режим”, – зазначає Ілля Новіков.

Як відомо, кримчанин Олексій Чирній є фігурантом “справи Олега Сенцова”, в якій окупаційна влада засудила чотирьох українських громадян нібито за підготовку терактів у Криму навесні 2014 року.
Правозахисники та офіційна влада України вважають всіх чотирьох засуджених у цій справі (Сенцова, Кольченка, Чирнія і вже звільненого Афансьєва) політичними в’язнями.

Чирнія звинуватили, зокрема, в спробі підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі. Чоловіка затримали в травні 2014-го. До нього дев’ять місяців не допускали українського консула, а коли ця зустріч відбулася, Чирній повідомив, що до нього застосовували тортури.

Як заявляв адвокат Новіков, українець обмовив себе і інших учасників справи під час слідства і пішов на угоду зі слідством саме через тортури.

Читайте також:
Мін’юст направив запит в Росію про видачу ще одного незаконно ув’язненого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна