Обурені ветерани АТО закликають Матіоса й СБУ з’ясувати, як покалічився Дейдей. І покарати

 

Ветерани АТО з Києва звернулися до голови Служби безпеки України Василя Грицака та головного військового прокурора Анатолія Матіоса з проханням з’ясувати, як саме отримав поранення народний депутат Євген Дейдей.

Відповідне звернення виклав у “Фейсбуці” Павло Тука, який служив у 90-му окремому штурмовому батальйоні 81-ї окремої аеромобільної бригади.

“Дешевий піар на хворих і важких темах уже за**в усіх нас! Ми не будемо спокійно реагувати на те, як популісти розповідають наївним громадянам про свої псевдоподвиги. Зараз 2017 рік, у всіх є між собою зв’язок. Про будь-який кіпіш такого масштабу одразу ж усі дізнаються, й інформація поширюється моментально”, – наголосив Тука-молодший.

За його словами, звернення підписали сім ветеранських організацій міста Києва.
Інші ветеранські ГО також закликають приєднатися, скопіювавши текст звернення й направивши його на адресу СБУ та ГВП.

Євген Дейдей

“14 липня 2017 року народний депутат 8-го скликання Дейдей Є.С. перебував у зоні проведення АТО, а саме в районі населеного пункту Стара Авдіївка Донецької області, де отримав поранення в ногу. Відповідно до офіційних звітів щодо фіксації обстрілів у зоні АТО, на Авдіївському напрямку в момент поранення Дейдея Є.С. обстрілів зафіксовано не було“, – нагадують підписанти звернення.

Складається враження, що вказаний народний депутат України вчинив акт самокалічення“, – зазначається в листі.

Автори заяви із ГО “Київська міська спілка ветеранів АТО” зазначають, що цей факт “створив негативний резонанс у середовищі ветеранів, які брали участь у визвольній боротьбі проти російської агресії в зоні проведення АТО Донецької та Луганської областей, військових, що отримали тяжкі поранення під час виконання бойових завдань із захисту суверенітету та територіальної цілісності України”.

“Даний випадок, у разі підтвердження фальсифікації, паплюжить честь та гідність військовослужбовців, які поклали життя за вільну Україну та мирне життя мільйонів громадян”, – наголошується у зверненні.

Ветерани також нагадують, що умисне завдання собі травми військовослужбовцем є злочином, який передбачено ч.1 та ч.3 статті 409 КК України “Про ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом”, і карається позбавленням волі на строк до 10 років.

У зв’язку з цим учасники бойових дій просять голову СБУ та головного військового прокурора України “з’ясувати всі обставини отримання поранення народним депутатом України Дейдеєм Є.С. та в разі підтвердження факту самокаліцтва притягнути [його] до кримінальної відповідальності за даним фактом”, а також “надати інформацію, чи є вказаний депутат військовослужбовцем та повідомити в установленому порядку відповідно до статті 15 Закону України «Про звернення громадян»”.

Отримані відповіді ветерани обіцяють негайно оприлюднити.

Нагадаємо, про “неважке” поранення нардепа від партії “Народний фронт”, координатора полку поліції “Київ-1” Євгена Дейдея в Авдіївці під час обстрілу 14 липня повідомила прес-секретар Генпрокуратури Лариса Сарган.

Нардеп від Радикальної партії Ляшка Ігор Мосійчук натомість писав про потребу переливання крові, поранення “середньої тяжкості” та транспортування Дейдея гелікоптером у Дніпро.

Кримінальне правопорушення за фактом поранення нардепа нібито було кваліфіковано за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) КК України.

При цьому, за даними штабу АТО і поліції, в той час, коли Дейдей заявив про поранення, не було зафіксовано жодних обстрілів ані в районі “промзони” Авдіївки, ані в житлових кварталах.

Сам Дейдей згодом визнав, що поранення в нього легке, заявив, що він потрібен у зоні АТО, і закликав “від***тися” від нього всіх, хто “влаштовує істерику” з приводу його травмування.

Читайте також:
ЗМІ з’ясували, що заява про “бойове” поранення нардепа Дейдея
не відповідає дійсності. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.