У Фінляндії почав діяти закон проти “зелених чоловічків”

 

У Фінляндії в суботу, 15 липня, набули чинності поправки до законів про територіальне спостереження і кримінальне законодавство щодо військових без розпізнавальних знаків.

Як повідомляє Yle, завдяки нововведенням фінська влада зможе діяти більш ефективно в тих випадках, коли безпеці в країні загрожує група неідентифікованих військових.

Відповідно до нового закону, під групою військових без знаків розрізнення маються на увазі військові, які діють або прямо в інтересах іноземної держави, або від її імені, або за згодою цієї держави. Ці військові організовані, оснащені або озброєні.

Закон передбачає для таких груп абсолютну заборону на в’їзд в країну та перебування в країні. Порушення заборони каратиметься відповідно до кримінального кодексу Фінляндії.

У фінському міністерстві оборони метою змін називають забезпечення територіальної недоторканності країни, а також оновлення законодавства для того, щоб воно краще відповідало новій ситуації у світі та давало можливість реагувати на нові загрози.

Як відомо, військових без розпізнавальних знаків називають “зеленими чоловічками” – за зеленою формою російських окупантів без розпізнавальних знаків, які використовувалися в Україні під час захоплення Криму.

Фінляндія межує з Росією, Швецією й Норвегією.

Читайте також:
Країни ЄС і НАТО створили центр протидії гібридним загрозам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна