ЗМІ з’ясували, що заява про “бойове” поранення нардепа Дейдея не відповідає дійсності. ФОТО

 

ЗМІ мають підстави для висновків про небойовий характер поранення нардепа Євгена Дейдея в зоні АТО або навмисне членоушкодження чи інші підтасовки.
Такі висновки випливають із повідомлення сайту “Українська правда”.

У час поранення депутата Дейдея на Авдіївському напрямку надвечір 14 липня не зафіксовано жодних обстрілів ані в районі промзони, ані тим більше в житлових кварталах.
Про це “УП” повідомили військові, які фіксують обстріли, та прес-центр штабу АТО, відповідаючи на запитання, чи відбувалися будь-які обстріли біля міста Авдіївка з 17-ї до 19-ї години у п’ятницю.

Як відомо, прокуратура повідомила про осколкове поранення Дейдея, що сталося близько 18:00.

 “14 липня в період до 21 години 30 хвилин жодних обстрілів в районі Авдіївки зафіксовано не було. Єдиний обстріл з крупнокаліберних кулеметів та стрілецької зброї розпочався о 21:30 по позиціях поблизу “промзони”. Тобто обстрілів з мінометів та іншого важкого озброєння в цей час, тим більше зафіксовано не було”, – повідомили виданню військові, що фіксують обстріли.

Начальник прес-центру АТО В’ячеслав Петровський також повідомив, що вулиці Авдіївки не обстрілювались.
“14 липня за весь день обстрілів житлових кварталів Авдіївки не було”, – зазначив він.

Натомість народний депутат Радикальної партії Ігор Мосійчук у своєму дописі у “Фейсбуці” стверджує, нібито Дейдей був поранений мінометною міною в “промзоні” Авдіївки.

За інформацію “Української правди”, сам Дейдей стверджує, що інцидент стався з ним у районі житлових районів Старої Авдіївки, що не є передовою лінією, однак туди дійсно зрідка долітають ворожі міни.
Про такі факти, якщо вони трапляються, інформують штаб АТО, СЦКК та поліція.

Як пояснила речниця ГУ НП Донеччини Наталія Шиман, поліція намагається інформувати про обстріли у випадках завдання шкоди будинкам чи шкоди мирному населенню.

“У п’ятницю ми не фіксували суттєвих руйнувань в житлових кварталах”, – сказала Шиман “УП”.

За інформацією видання, Дейдей приїхав в Авдіївку до полку поліції “Київ”, у складі якого він служив кілька місяців у 2014 році і тепер є його координатором.
У п’ятницю близько 17-ї години він перебував на провулку Шкільному в Старій Авдіївці. Там він нібито і отримав поранення. Про час поранення інформація різниться – з 17:20 до 18:30.

 

За інформацією джерел “Української правди”, які знайомі зі справою, він стверджує, що “почув вибух, а що далі з ним відбувалося, не знає”.
Він також не знає, хто доправив його у лікарню в Покровськ.

На дзвінки журналістів нардеп не відповідає.

Водночас, за інформацією “УП”, Дейдей подзвонив у свій батальйон після 17-ї години і сказав, що отримав поранення, на місце приїхав автомобіль батальйону, в якому була медсестра. Вона побачила пов’язку на його нозі. Після цього Дейдея доправили до військових лікарів в Авдіївці. Там йому надали першу медичну допомогу, зробили рентген та доправили його до лікарні у Покровськ.

За інформацією джерел “УП”, лікарі поставили Дейдею діагноз: вогнепальне осколкове наскрізне поранення м’яких тканин.

“Українська правда” також має фото ноги з пораненням Дейдея.

Із фото видно, що стегно вражене кулею чи осколком по дотичній, із місцем входу і виходу з м’яких тканин.

У п’ятницю ввечері нардеп Ігор Мосійчук у ФБ написав про серйозне поранення Дейдея, про те, що йому потрібна кров для переливання, і назвав “дибілами” тих, хто ставить серйозність травми під сумнів.

Однак пізніше Мосійчук відкоригував цей пост, прибравши згадку про переливання крові.

Він же повідомив, що Євгена Дейдея доправляють гвинтокрилом у Дніпро.

Також Мосійчук поширив у “Фейсбуці” фото, на яких видно, що Дейдей поранений у праву ногу, йому в шпиталі надають допомогу кілька лікарів.

“Радикал” і надалі переконує, що поранення Дейдея справжнє, неінсценоване, середньої важкості.

Фото простріленого стегна з “УП” Мосійчук називає “фейком“.

 

За повідомленням радниці голови ДніпрОДА Тетяни Губи, Дейдей летів до Дніпра разом із двома пораненими військовими – один отримав ушкодження під Широкиним, інший – під час обстрілу Кам’янки (поруч з Авдіївкою).
Таким чином, штаб АТО про поранення Дейдея 14 липня не згадував.

Як повідомляла “Новинарня“, 21 червня генпрокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Євгена Дейдея, в діях якого вбачаються ознаки незаконного збагачення на суму 6,1 млн. грн. (ч. 3 ст. 168-2 Кримінального кодексу).
3 липня Регламентний комітет ВР не підтримав подання щодо Дейдея, заявивши, що вважає його необґрунтованим.
11 липня Рада відмовилася дати згоду на позбавлення Дейдея депутатської недоторканності.

Антикорупційні органи звинувачують Дейдея в тому, що він спробував приховати купівлю квартири і двох авто Audi Q7 за незрозуміло де взяті гроші.
Для цього він оформив на дружину Інгу Дейдей “кредит”, взятий в Ігоря Лінчевського, помічника свого однопартійця Дениса Дзензерського.

Читайте також:
Поданням про збагачення ГПУ прикривала нардепа Дейдея,
засудженого раніше за розбій, – Луценко

29-річний одесит Євген Дейдей, уродженець Рені – учасник АТО (до осені 2014 року), надалі – координатор батальйону патрульної служби міліції спеціального призначення “Київ-1” ГУ МВС у столиці.
Кавалер ордена “За мужність” III ступеня (серпень 2014). Нагороджений главою МВС пістолетом “Глок 17” (березень 2015).

10 вересня 2014 року на з’їзді партії “Народний фронт” разом із іншими командирами добровольчих батальйонів був включений до військової ради “НФ”.
32-й номер партсписку. Член МДО “Депутатський контроль”.

За даними деяких ЗМІ, до депутатства Дейдей мав непогашену чи незняту судимість. У 2011 році він нібито був притягнутий до кримінальної відповідальності як співучасник трьох групових розбійних нападів на громадян Одеси і засуджений Суворовським районним судом м. Одеса, але натомість завдяки зв’язкам батька – екс-депутата Ренійської міськради від “Нашої України” – став слідчим РВ міліції Суворовського району.

Як заявляє нардеп Ігор Луценко, Євген Дейдей отримав 5 років позбавлення волі з іспитовим строком у 3 роки. Але він не виконав покладених на нього судом обов’язків і з 2013 року “переховується від органів кримінально-виконавчої системи”; нардепа покриває однопартієць, глава МВС Арсен Аваков.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.