Активна фаза навчань “Сі бриз” почалася з водолазів

 

В Одесі почалася активна фаза міжнародних навчань “Морський бриз-2017”.

На базі ВМС в Одеському морпорту учасники навчань відпрацьовували операції, пов’язані з пошуком морськими саперами вибухонебезпечних предметів, їх ідентифікацією та нейтралізацією, а також наданням допомоги постраждалим військовим водолазам, повідомляє “Укрінформ” 12 липня.

“В операціях морських саперів беруть участь два підрозділи військових водолазів ВМС США, по одному – з Великої Британії, Канади, Іспанії, Румунії, Грузії та України. Протягом попередніх двох днів проведено інструкції, пробні спуски саперів в акваторії морського порту та злагодження військових підрозділів країн-учасниць навчання Sea Breeze-2017. А сьогодні, зокрема, здійснюємо практичні водолазні спуски для пошуку вибухонебезпечних предметів на підводній частині корпусів військових кораблів та виявлення і нейтралізації мін на ґрунті, а також евакуацію постраждалих саперів та надання їм медичної допомоги”, – зазначив очільник Пошуково-рятувальної служби ВМС України капітан 2-го рангу Олексій Нестеров, який здійснює координацію дій саперів.

За його словами, в операціях із пошуку, ідентифікації та розмінування вибухонебезпечних предметів беруть участь судно розмагнічуввання ВМС України “Балта”, військовий катер “Сокаль”, а в боротьбі моряків за живучість корабля задіяно румунський корвет “Мачеларіу” і український фрегат “Гетьман Сагайдачний”.
При цьому всі елементи операцій та дії багатонаціональних підрозділів військові моряки відпрацьовують за стандартами провідних морських держав світу.

Як уточнив командир підрозділу канадських водолазів Шат Данінг, сучасне спорядження і чутливі прилади, зокрема мобільні сонари, дають змогу саперам опускатися на морську глибину до 46 метрів, виявляти і нейтралізовувати вибухонебезпечні предмети.

Іспанські сапери під командуванням командира роти лейтенанта Анни Мансветі продемонстрували журналістам, як діють два дистанційно керовані роботи-сапери. Один із них призначений для виявлення, вилучення й нейтралізації великих вибухонебезпечних предметів, а інший – для вилучення невеликих мін.

Журналісти також мали змогу побачити військових саперів у дії: команда водолазів у складі канадських, українських та грузинських військовослужбовців обстежила нижню частину борту корабля, виявила міну, але при цьому зазнав травмування один із саперів. Його підняли на борт човна, надали першу медичну допомогу і відправили до медико-клінічного центру оперативного командування “Південь”.

Як зауважив капітан-лейтенант ВМС Канади Ендрю Лаланцете, який командував операцією з виявлення та нейтралізації магнітної міни, “ці навчання дають змогу військовим морякам познайомитись із сучасною технікою, обмінятися знаннями та практичним досвідом і добитися скоординованих, злагоджених дій при виконанні бойових завдань”.

Також прес-служба Генштабу ЗСУ повідомляє, що 11 липня в Одесу для участі в навчаннях прибули відразу два новітні американські літака-розвідники P-8 Poseidon.

“Це перший візит такої техніки не тільки в Одесу, а й в Україну. У всіх попередніх навчаннях «Сі бриз» брали участь базові патрульні P-3 Orion, які недавно стали знімати з озброєння і замінювати «Посейдонами»”, – зазначили у відомстві.

Як інформувала “Новинарня“, в українсько-американських навчаннях “Сі бриз-2017” беруть участь понад 3 тисячі військовослужбовців з 16 країн світу, включно з Україною, понад 30 кораблів, катерів і суден забезпечення, 29 літаків і вертольотів.
Навчання тривають із 10 липня до 23 липня.

Читайте також:
Навчання “Сі бриз-2017” зібрали понад 3 тисячі моряків із 16 країн

В Одесу вперше за 10 років зайшов підводний човен.
Що ще буде на “Сі бризі-2017”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна