У НАТО спростували домовленість почати діалог з Україною про ПДЧ. Але двері не зачинили

 

Члени Північноатлантичної ради “взяли до уваги” прагнення України отримати план дій щодо членства, але не давали згоди з цього приводу.
Про це повідомив у коментарі “Європейській правді” керівник прес-служби НАТО Пірс Казалет.

За словами представника Альянсу, Петро Порошенко справді підняв питання подальшого зближення України та Альянсу під час закритої частини засідання Комісії  Україна-НАТО, запропонувавши розпочати формальний діалог про набуття ПДЧ.

“Президент Порошенко підняв це питання двічі – на засіданні та на спільній прес-конференції з генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом.
Генеральний секретар та посли держав-членів взяли до уваги пропозиції президента розпочати таку дискусію”, – підкреслив Казалет.

З його пояснень випливає, що згода на початок такого діалогу не надавалася, зазначає “ЄП”.

Представник Альянсу також нагадав, що Київ задекларував зобов’язання провести реформи для підвищення сумісності зі стандартами НАТО.
“Поточний фокус Києва – на реформах та на модернізації безпекових та оборонних інституцій. НАТО підтримує ці зусилля”, – додав представник Альянсу.

Дипломати відсилають також до тексту спільної заяви Комісії Україна-НАТО, оприлюдненої в понеділок ввечері. В цьому документі немає ані згадок, ані навіть натяків на новий формат співпраці чи то консультації з приводу ПДЧ.

Редактор “Європейської правди” Сергій Сидоренко зазначає: “Багато хто на Заході вкрай негативно поставився до рішення Києва законодавчо закріпити мету вступу України до Альянсу. В політичних та дипломатичних колах цей опір ще більший, аніж у експертних. Кажуть, що під час підготовки до зустрічі комісії Україна-НАТО окремі країни навіть переконували колег не їхати до Києва через небезпеку того, що Україна “подасть заявку на вступ”.
Авторові цих рядків достеменно відомо, що понеділкова заява Порошенка спричинила справжню бурю в Альянсі (цікаво, що найбільше обурювалися деякі центральноєвропейські держави, які у нас часом зараховують до друзів Києва).
І саме тому надвечір з’явилася заява прес-служби Альянсу про те, що НАТО не підтверджує домовленість щодо офіційного запуску діалогу з Україною [про план дій щодо членства]”.

Водночас видання зазначає: “Дуже показовою  є відповідь [генсека НАТО Єнса] Столтенберга  на запитання в парламенті про прагнення України отримати План дій щодо членства. Генсек уникнув коментарів щодо заяви українського президента, але чітко заявив: “Україна має повне право заявляти про свої прагнення вступити до НАТО”. А Альянс, зі свого боку, не має права обмежувати євроатлантичні прагнення України.

“Для НАТО абсолютним та фундаментальним принципом є те, що кожна країна має право обирати свій шлях. В тому числі – визначати, чи хоче вона стати членом певного безпекового Альянсу. Тому ми поважаємо ваше рішення”, – заявив Столтенберг.

“А отже, восени 2017 року на нас чекають непрості дискусії у штаб-квартирі Альянсу. І є високий шанс на те, що за їх підсумками Україна та НАТО святкуватимуть нехай невелику, але спільну перемогу”, – пише “ЄП”.

Як відомо, 10 липня президент Петро Порошенко на спільній прес-конференції з генсеком Столтенбергом анонсував початок діалогу з НАТО про надання України плану дій щодо членства.
“Ми вважаємо за необхідне почати дискусію про запровадження Плану дій щодо членства. Сьогодні ми обговорили це і наші пропозиції про початок дискусії були із задоволенням сприйняті”, – сказав він.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна