Рада проголосувала за пріоритетність вступу до НАТО

 

Верховна Рада підтримала законопроект, який закріпляє зовнішньополітичний курс України, де пріоритетом названо вступ до НАТО.
Як інформує “Новинарня“, на ранковому засіданні в четвер, 8 червня, проект №6470 підтримали 276 народних депутатів.

Не підтримали акт лише “Опозиційний блок” (0 голосів). Група “Відродження” дала 5 голосів, “Воля народу” – 6.
Крім того, законопроект не підтримали позафракційна Надія Савченко і нардепи з партії “УКРОП”.

Ініціаторами проекту виступили голова ВР Андрій Парубій, перший віце-спікер Ірина Геращенко, голова Комітету в закордонних справах Ганна Гопко, екс-глава МЗС Борис Тарасюк (“Батьківщина”) та ін.

Законодавчим актом внесено зміни до законів України “Про основи національної безпеки України” та “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики”, спрямовані на відновлення цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття членства в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету держави, зазначили в прес-службі парламенту.

За словами авторів законопроекту, прийняття цього закону сприятиме розширенню та поглибленню співробітництва України з Організацією Північноатлантичного договору, зміцненню національної безпеки країни, а також матиме наслідком гарантію її суверенітету і територіальної цілісності.

Перед голосуванням спікер Андрій Парубій заявив: “9 липня виповнюється 20 років з дня підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору. Це один з основоположних документів у відносинах України з НАТО… Тому уже давно настав час чітко законодавчо встановити наш безпековий зовнішній курс – курс на членство в НАТО.
Єдине об’єднання вільних країн, яке може ефективно боротися проти російської агресії, – Північноатлантичний союз.
Наша армія за три роки боїв на Східному фронті стала однією з найефективніших військових потуг на європейському континенті. Тому  переконаний – членство України в НАТО також посилить сам Альянс.
Ми єдина армія у світі, яка має досвід боротьби з однією з найбільших глобальних небезпек у світі – агонізуючою ядерною недоімперією Путіна. Тому логічне продовження боротьби  – подальше реформування  армії до стандартів НАТО”.

“Також  хочу наголосити, що сьогодні українське суспільство консолідоване, й курс на НАТО має найбільшу підтримку з часів відновлення Незалежності”, – зазначив Парубій.

“Переконаний, що північноатлантичний щит, зміцнений Україною, стане надійним бар’єром від московської орди, яка, на моє глибоке переконання, ніколи не змириться з існуванням вільної України на її  кордонах. І не має різниці, який би Путін її не очолював”, – додав голова ВР.

Перша заступниця голови парламенту Ірина Геращенко, коментуючи результати голосування, заявила: “276 – за НАТО! Майже конституційна більшість. Це дуже важливе рішення. По-перше, воно демонструє єдність політичних еліт щодо курсу на євроатлантичну інтеграцію. По-друге, це примушує владу не лише говорити про НАТО, а змінювати стандарти в оборонному, безпековому, екологічному секторі. А суспільство – контролювати і жорстко питати за імплементацію стандартів”.

“Особлива відповідальність на уряді, де є віце-прем’єр з євроатлантичної інтеграції і чий офіс в першу чергу має зосередитися на координації зусиль всіх міністерств і відомств для впровадження натовських стандартів”, – написала Геращенко у соцмережі.

Вона зазначила, що референдум про вступ до НАТО в 2014 році “був би не просто фальстарт, а катастрофа, яка б назавжди перекрила нам шлях до Альянсу”, адже тоді в суспільстві не було 50% підтримки євроатлантичноі інтеграції. Натомість “ми проведено референдум напередодні вступу [до НАТО], як це зробили ці країни Східної Європи, що доєдналися до Альянсу”.

Нагадаємо, у лютому ц.р., під час візиту до Німеччини, президент Петро Порошенко оголосив про намір провести референдум для вступу України в НАТО.

Читайте також:
Якщо Порошенко проведе референдум щодо НАТО, він виграє, – Бекешкіна

Порошенко розпорядився краще рекламувати НАТО:
будуть підручники, окремий сайт і свято

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна