Поданням про збагачення ГПУ прикривала нардепа Дейдея, засудженого раніше за розбій, – Луценко

 

Ігор Луценко
народний депутат від ВО “Батьківщина”

(FB)

Я буду голосувати ПРОТИ задоволення подання генерального прокурора щодо нардепа від «Народного фронту» Євгена Дейдея.

Так, це той самий Дейдей, котрий погрожував мене «забити бітами» на виході з Верховної Ради, після того, як я оприлюднив інформацію про бойовика-сепаратиста Голубана, пригрітого Аваковим у Нацполіції.

Ще раз: Дейдей погрожує мене забити битами.

Але те подання, котре направило НАБУ на Євгена Дейдея, не відповідає критеріям обґрунтованості та законності. Я за нього голосувати не буду, Дейдей не винуватий у тому, що йому інкримінують.

Адже таке ж саме абсурдне звинувачення можна було б висунути будь-кому з наших колег, навіть Сергію Лещенку.

Насправді, кримінальне провадження, зареєстроване за фактом незаконного збагачення Дейдея, слугує лише одній меті – уникнути обговорення джерел цього збагачення, а також обставин набуття Дейдеєм повноважень народного депутата України.

Є обґрунтовані підозри вважати, що Дейдей отримав посвідчення народного депутата по підроблених документах завдяки тому, що міністр внутрішніх справ Аваков вилучив з оперативно-довідкової картотеки МВС України інформацію про те, що в березні 2012 року Євген Дейдей разом зі своїм спільником, своїм нинішнім помічником-консультантом Ляховольським, був засуджений за розбій вироком Суворовського районного суду Одеси до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком у 3 роки. Ляховольський повністю відбув іспитовий термін і в 2015 році був звільнений від подальшого відбуття покарання ухвалою Любашівського районного суду.

Дейдей з 2013 року переховується від органів кримінально-виконавчої системи, не виконав покладених на нього судом обов’язків, а тому зараз має бути відправлений у місця позбавлення волі.

Більш того, слідчий суддя Печерського районного суду ухвалою від 11 квітня 2017 року зобов’язав ГПУ зареєструвати кримінальне провадження за фактом службового підроблення з боку міністра внутрішніх справ Авакова, який свого часу вилучив з оперативно-довідкової картотеки МВС України інформацію про засудження Дейдея та прийняв у 2014 року на посаду радника міністра засуджену особу, яка переховувалась від органів кримінально-виконавчої системи.

У межах цього провадження суд зобов’язав генпрокурора розглянути питання про внесення у Верховну Раду подання про надання згоди на затримання Дейдея для відправлення його в місця позбавлення волі на виконання вироку Суворовського районного суду Одеси від 23 березня 2012 року. Але генеральний прокурор, на жаль, ігнорує це судове рішення.

Більше того, слідчий суддя Солом’янського районного суду 24 квітня зобов’язав НАБУ зареєструвати кримінальне провадження відносно міністра внутрішніх справ Авакова за ознаками зловживання службовим становищем на користь Дейдея. Йдеться про зникнення матеріалів кримінальної справи, по якій Дейдей був засуджений за розбійні напади, а також про набуття Дейдеєм повноважень народного депутата по підроблених документах.

Про розслідування НАБУ провадження щодо Авакова нічого не відомо.

Розмовами про незаконне збагачення Дейдея лише відволікають увагу суспільства від обставин того, як, а головне – завдяки кому, особа, що була засуджена за розбій і переховувалась від органів кримінально-виконавчої системи, стала народним депутатом.

Я закликаю народних депутатів відмовити ГПУ в задоволенні подання щодо Дейдея, натомість заслухати Юрія Віталійовича Луценка з приводу виконання відносно Дейдея вироку Суворовського районного суду Одеси від 23 березня 2012 року.

P.S. Верховній Раді 11 липня забракло голосів, аби дати згоду на зняття недоторканності з нардепа Євгена Дейдея.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна