В ОРДЛО – 132 українські заручники і 408 зниклих безвісти, – Геращенко

 

На окупованих територіях Сходу України залишаються 132 українські заручники, ще 408 особи зникли безвісти.
Як передає “Новинарні“, такі дані СБУ оприлюднила перший заступник голови ВР Ірина Геращенко на “круглому столі” у парламенті 10 липня, повідомляє сайт Верховної Ради.

“Ми намагаємося постійно ставити питання про пошук зниклих безвісти, і на сьогодні 408 українці є такими, що зникли безвісти. Ця цифра може бути не точною, тому що, поки тривають бойові дії, точні цифри встановити важко”, – сказала учасниця мінських переговорів.

“Коли ми говоримо про зниклих безвісти і про заручників, мова йде і про військових, і про цивільних, і про чоловіків, і про жінок”, – уточнила Геращенко.

Крім того, вона оприлюднила орієнтовні статистичні дані щодо українських політв’язнів на території РФ.

“Держава дуже болісно ставиться до того, що в Російській Федерації є сьогодні політв’язні, десять політв’язнів, і також десятки кримських татар, яких вже понад три десятки, які затримані і засуджені за свою проукраїнську позицію”, – зазначила віце-спікер, наголосивши, що потрібно встановити інформацію про долю кожної людини.

“Україна вимагає звільнення всіх політв’язнів. Немає такої міжнародної зустрічі, де б питання звільнення заручників не піднімалося українським президентом, МЗС та іншими, як пріоритетне. Президент передав листи про списки заручників під час свого перебування в США віце-президенту Пенсу, і під час останньої зустрічі з президентом Франції Макроном. Чим вище українська влада піднімає питання заручників, тим більше Путін і його команда думають, що для України її громадяни є найвища цінність. І значить, на цьому потрібно шантажувати”, – розповіла Ірина Геращенко.

Нагадаємо, рік тому, у червні 2016-го, українська сторона заявляла про 642 зниклих безвісти на Донбасі, ще 113 особи на той час перебували в полоні.
Надалі було отримано інформацію про те, що значна частина зниклих безвісти – це загиблі.

У червні 2017 року Ірина Геращенко повідомляла про 128 заручників і понад 400 зниклих безвісти.

Читайте також:
За останні півтора року в полон до бойовиків ОРДЛО потрапили 42 українці, – СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна