Регламентний комітет ВР відхилив подання Генпрокуратури на четвертого нардепа

 

Регламентний комітет Верховної Ради визнав недостатньо необґрунтованими подання Генеральної прокуратури на нардепа Максима Полякова і спрямував їх на розгляд парламенту.

Про таке рішення, ухвалене за результатами засідання в четвер, 6 липня, повідомив в.о. голови комітету Павло Пинзеник.

Комітет визнав, що всі три подання – на зняття недоторканності, затримання й арешт Полякова – є законними, але “недостатньо обґрунтовані в частині проведення оперативних слідчих дій”.

Також комітет звернувся до ГПУ з вимогою розслідувати дії працівників НАБУ, які нібито вчинили злочин провокацією підкупу.

За три рішення члени комітету голосували одностайно, пише “Українська правда“.

Депутата ВР від “Народного фронту” Максима Полякова підозрюють в отриманні хабара в розмірі 7500 доларів і зловживанні службовим становищем.

На засіданні регламентного комітету було продемонстроване відео, на якому нібито видно, як його помічниця отримувала хабарі від агента НАБУ, щоб передати Полякову.

Згодом Національне антикорупційне бюро також виклало це відео в мережу.

Так, згідно з одним відеозаписом, 17 листопада 2016 року відбулася зустріч агента “Катерини” з помічницею Полякова Тетяною Любонько, яка розповіла про механізм погодження законодавчих ініціатив та повідомила, що умовою сприяння у просуванні законопроектів від “Катерини” є передача 15 тисяч доларів США, які будуть розподілені між Поляковим, народним депутатом Бориславом Розенблатом та керівником “Держгеонадр” Бояркіним.

Спочатку було ввімкнене аудіо, де Любонько говорить з “Катериною” про можливість внесення правок у законодавство про видобуток бурштину. “5 – Розенблату, 5 – моєму шефу…”, – йшлося в розмові.

На агент “Катерина” вже на зустрічі за участі Полякова обговорювала можливість внесення правок.

“Будь-хто, хто внесе ці правки, крім Розенблата, не пройдуть [через комітет]… Розенблат, слава Богу, корупціонер”, – говорив на зустрічі Поляков.

На іншому відеозаписі “Катерина” в ресторані передає Любонько конверт із грошима і пропонує їх перерахувати.

Після цього відбулися переговори помічниці Полякова Тетяни Любонько зі своїм шефом, яка звітувала про отримання грошей.

“Максиме Анатолійовичу, п’ять отримала”, – каже помічниця.

“Я не знаю, що таке п’ять, перенабери мене по WhatsApp “, – відповідає Поляков.

Не любить, коли я по телефону говорю”, – пояснює Любонько “Катерині”.

Згідно з відео, того ж дня Любонько за вказівкою Полякова з отриманих від “Катерини” 5 тисяч доларів США використала 1800 доларів на придбання в магазині Royal Service двох мобільних телефонів iPhone 7 для Полякова та його дружини Маргарити.

22 листопада 2016 року законопроекти внесені Розенблатом і Поляковим, були зареєстровані у Верховній Раді.
24 листопада 2016 року, відповідно до відео, відбулася зустріч “Катерини” з народним депутатом Розенблатом, якому вона повідомляє, що передала його частину хабара через помічницю Полякова.

Виступаючи на засіданні комітету, нардеп Поляков заявив, що його помічників навмисне провокували на отримання хабара.

Він також запевнив, що йому не було відомо про передачу Любонько хабарів. “Те, що відбулося з моєю помічницею, мені стало відомо з відео”, – зазначив представник “Народного фронту”.

Під час спілкування з журналістами в перерві засідання нардеп заявив, що НАБУ “підставило генпрокурора”.

“Підставило НАБУ сьогодні генерального прокурора з тою інформацією, яку вони подали. Це чистий абсурд. Ми пройшлися по кожному факту і бачимо: не існує жодної доказової бази – є стовідсоткова виправдальна база, бо я казав: не потрібно коштів”, – сказав Поляков.

“Юрій Віталійович ще знає цікаву інформацію: де я казав, що передали кошти тим-то, я кажу «це незаконно – якщо необхідно, треба дати команду їх повернути». Цього також немає. Є дуже багато інформації, яку НАБУ приховало”, – сказав він.

 

Поляков також заявив: “Я ніколи в житті не мав відношення до бурштину. Немає в Умані бурштину!”.

“Коли затримували мою помічницю, її привезли до НАБУ, але адвокатам про це не повідомили. На протязі майже трьох годин її утримували незаконно, до неї заходили працівники НАБУ, принижували, щоб вона дала покази проти мене незаконні”, – заявив Поляков.

Він також запевнив, що “з вересня не спілкувався з Розенблатом”.

У свою чергу, генеральний прокурор Юрій Луценко запевняв, що Поляков не міг не знати про передачу коштів його помічниці.

Під час засідання комітету між Луценком та депутатами відбулася сварка, після чого генпрокурор вийшов з приміщення.

У коментарях журналістам він наголосив, що на засіданні комітету нардепи розмовляють про події, які не стосуються подання, намагаються відвернути увагу від конкретних фактів, займаються покриванням корупції.

“Все це – методи, щоби ввести в оману суспільство і розфокусувати від конкретного факту: помічник народного депутата за його дорученням отримує кошти хабара. На ці кошти купуються мобільні телефони. Їх можна вилучити тільки не порушивши вашу, обранці ви наші, депутатську недоторканність. Саме тому цей телефон за рішенням суду вилучається як доказ отримання хабара. Крапка!”, – обурювався генпрокурор.

 

Згодом Луценко повернувся на засідання регламентного комітету.

 

Як повідомляла “Новинарня“, раніше регламентний комітет Верховної Ради визнав недостатньо обґрунтованим подання на зняття депутатської недоторканності з члена Радикальної партії Ляшка Андрія Лозового, якого підозрюють в ухиленні від сплати податків у розмірі 1,8 млн. гривень.

Перед тим, 3 липня, комітет також не підтримав подання ГПУ про зняття з недоторканності з депутата від фракції “Народного фронту” Євгена Дейдея у справі про незаконне збагачення, а 4 липня – щодо Олеся Довгого з “Волі народу” у провадженні про дерибан землі в Києві.

Як роз’яснили в ГПУ, за результатами розглядів цих подань Комітетом ВР з питань регламенту було прийнято рішення про направлення голові Верховної Ради висновків комітету, самого подання та пояснення нардепів.

Нагадаємо, 21 червня генпрокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання про зняття недоторканості одразу з п’яти народних депутатів – Андрія Лозового, Євгена Дейдея, Олеся Довгого, Борислава Розенблата та Максима Полякова. 29 червня він вніс також подання щодо нардепа від “Опозиційного блоку” Михайла Добкіна.

Перше подання щодо “радикала” Лозового надсилалося у ВР ще в травні, однак воно було повернуто в Спеціальну антикорупційну прокуратуру на доопрацювання. Сам Лозовий повідомив, що подав до суду позов до генпрокурора Юрія Луценка про захист честі, гідності та ділової репутації.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна