ОБСЄ залишилася без голови через позицію Росії

 

Із 1 липня Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) залишилася без генерального секретаря. Країни-члени організації не змогли визначитись із наступником Ламберто Заньєра, термін повноважень якого завершився у п’ятницю, 30 червня.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

57 членів ОБСЄ, серед яких Росія та Сполучені Штати Америки, не змогли досягти консенсусу щодо кандидатів на низку керівних посад в організації, які нині є вакантними.

Крім посади генерального секретаря, в ОБСЄ вакантні посади голови Бюро демократичних інститутів та прав людини, верховного комісара у справах національних меншин, представника з питань свободи ЗМІ (раніше цей пост займала Дуня Міятович).

Однією з причин, чому членам ОБСЄ не вдалося домовитись щодо кандидатур на ці посади, є розбіжності між Росією та іншими членами організації, повідомляє агенція dpa з посиланням на власні джерела у дипломатичних колах.

Утім, були й інші причини, що призвели до такої ситуації, повідомили дипломати.

Є ймовірність, що членам ОБСЄ вдасться досягнути згоди під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів організації, яка відбудеться 11 липня у Відні.

Найбільш вірогідним наступником Заньєра на посаді генсека ОБСЄ називають колишнього постійного представника Швейцарії в цій організації Томаса Гремінгера.

Як відомо, Організація з безпеки і співробітництва в Європі переживає тривалу системну кризу, пов’язану з позицією Росії та її сателітів, які блокують прийняття рішень із ключових безпекових питань.
Наприкінці минулого року італієць Ламберто Заньєр заявив про розкол в ОБСЄ через конфлікт в Україні. За його словами, в Організації є суттєві глибокі розбіжності, зокрема, щодо українсько-російського конфлікту.

Читайте також:
У Гамбурзі відкрився саміт міністрів закордонних справ ОБСЄ.
Головні теми – Україна та Сирія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна