“Так і депутати закінчаться”. До ВР за день надійшли подання про зняття імунітету з п’ятьох нардепів

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій спрямував п’ять подань про зняття недоторканності з народних депутатів України до регламентного комітету Верховної Ради.
Про це журналістам повідомив прес-секретар спікера Андрій Ковальов.

За його словами, станом на 18:30 від генпрокурора подання на притягнення до кримінальноої відповідальності вже на п’ятьох нардепів.

“Голова Верховної Ради отримав і спрямував усі їх до регламентного комітету”, – сказав речник.

Крім подань, про які вже писала “Новинарня” – на Андрія Лозового (Радикальна партія Ляшка) та Олеся Довгого (“Воля народу”), до ВР надвечір 21 червня також надійшли документи щодо Євгена Дейдея (“Народний фронт”) та Борислава Розенблата (БПП) і Максима Полякова (“Народний фронт”).

Як повідомив у “Фейсбуці” генпрокурор Юрій Луценко, він “вніс подання до ВР про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешту народного депутата Борислава Розенблата, в діях якого вбачаються ознаки зловживання впливом та хабарництва на загальну суму 280 тис. дол.”.
Кримінальне правопорушення інкримінується ч.4 ст. 368 КК України.

Та сама стаття інкримінується Максиму Полякову, і щодо нього ГПУ просить про аналогічні санкції.

“Генеральний прокурор України Юрій Луценко вніс подання до ВР про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, про надання згоди на затримання та надання згоди на обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) народного депутата М. А. Полякова, в діях якого вбачаються ознаки хабарництва на суму 7500 дол.”, – написала в соцмережі прес-секретар Луценка Лариса Сарган.

 

Також, за її словами, генеральний прокурор вніс подання до ВР про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Євгена Дейдея, в діях якого вбачаються ознаки незаконного збагачення на суму 6 106 003,89 грн.

“Дейдей Є.С. вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.3. ст. 368-2 КК України, тобто набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами”, – зазанчила Сарган.

Як відомо, 29-річний одесит Євген Дейдей – учасник АТО (до осені 2014 року), координатор батальйону патрульної служби міліції спеціального призначення “Київ-1” ГУ МВС у столиці, кавалер ордена “За мужність” III ступеня, член МДО “Депутатський контроль”.

За даними деяких ЗМІ, до депутатства Дейдей мав непогашену чи незняту судимість. У 2011 році він нібито був притягнутий до кримінальної відповідальності як співучасник трьох групових розбійних нападів на громадян Одеси і засуджений Суворовським районним судом м. Одеса, але натомість завдяки зв’язкм батька – екс-депутата Ренійської міськради від “Нашої України” – став слідчим РВ міліції Суворовського району.

Після обрання Євгена Дейдея народним депутатом, у лютому 2015 року в мережі з’явилося фото його SMS-листування з однопартійцем Олександром Кодолою. У повідомленні пропонувалося поставити запитання Віталію Яремі (в той час генеральному прокурору) в парламенті, за яке Кодола пообіцяли “подяку в твердій американській палітурці”.
“Озвуч, будь ласка, генеральному про печерсько-одеського прокурика. Те, що ми обговорювали. У мене 1,5 “спасибі” для тебе в твердій американській палітурці і особиста подяка”, – йшлося в SMS.

Нагадаємо, у “бурштиновій” справі про хабарництво депутатів Полякова і Розенблата був арештований секретар міжфракційного депутатського об’єднання “Депутатський контроль” Вадим Руденко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна