23-тя церемонія “Народний герой” у Кропивницькому: у списку – знаменитий Санта і перша загибла жінка-боєць

 

У Кропивницькому вiдбулася 23-тя церемонiя нагородження громадською відзнакою “Народний герой України”.

На захiд 9 червня, що проводився у примiщеннi академiчного обласного музично-драматичного театру iм. Кропивницького, прибули лауреати, рiднi i друзi нагороджуваних, волонтери, бойовi побратими, представники влади, небайдужі – вхід був вільний.

Відзнаки вручала відома акторка i режисерка, заслужена дiячка мистецтв України Катерина Степанкова та батько героя Небесної сотні Володимир Голоднюк.
Як повідомляє “Рідний край”, на початку церемонії виступив єпископ Кропивницький і Голованівський УПЦ КП Марк.

Відзначення кожного героя супроводжувалося розповіддю про нього від бойових побратимів та близьких.

Уперше звання “Народного героя” посмертно присвоєно бiйцю-жiнцi. Катерина Носкова із 17-го батальйону 57-ї бригади загинула, рятуючи поранених пiд час бою.

Нагородженi “Народні герої” 9 червня:

Дмитро Коцюбайло, друг “Да Вiнчi”, командир 1-ї окремої штурмової роти ДУК “Правий сектор”;

Володимир Регеша, друг “Санта”, історик, письменник, розвідник – добровольчий пiдроздiл “Санта” / “Правий сектор”;

Володимир Шлюхарчук, 11-та бригада армiйської авiацiї;

Iскандер Мамедов, 3-й полк спецназу;

Руслан Пустовойт, розвiдник 54-ї бригади;

Микола Мушинський, 1-й батальйон 72-ї бригади;

Анатолiй Роєнко, 34-й батальйон 57-ї бригади (лiкар);

Дмитро Пархоменко, батальйон “Кривбас”;

посмертно:

Марк Паславський, батальйон “Донбас”;

Юрiй Олефiренко, 73-й центр морських спецоперацій;

Катерина Носкова та Андрiй Iльїн, “Кет” та “Іволга”, 17-й батальйон 57-ї бригади.

26-річна Катерина Носкова зі Знам’янки Кіровоградської області проходила військову службу за контрактом у бойовому підрозділі 17 омпб із лютого 2015 року на посаді “старший телефоніст”, добровільно вирушила в зону проведення АТО.

“Той жахливої ночі, 16 серпня [2015 року], Катерина сама попросилася на передній край лінії оборони в районі Горлівки, де був сильний обстріл з боку бойовиків. Кет сіла в машину і поїхала на порятунок бойових товаришів. Їй вдалося вивезти з-під обстрілу двох поранених солдатів. Вона врятувала дві людські життя, а своє – віддала. Трагедія сталася, коли дівчина повернулася за пораненими. Тоді обстріл поновився, і Катя загинула разом із бійцем, якого намагалася вивезти в санчастину”, – повідомляла прес-служба МОУ.

Нагороду Катерини отримав її маленький син.

Фото: ФБ Вікторія Касьянова

“…Санта, приміром, це та людина, яка зі своїм підрозділом першою заходила в авдіївську „промку“. Також, звісно, ми не могли оминути третій полк спецназу з Кропивницького – отримує нагороду молодий хлопчина, який у 2014 році привіз із Луганська дев’ять тіл загиблих хлопців, він сам їх забирав, хоча всі з того боку знали, що він спецназівець і ніхто не знав, чим закінчиться ця справа. Сьогодні так само отримують нагороди бійці, двоє посмертно, 57-ї бригади, яка також у Кропивницькому дислокується. Ми намагалися не забути місцевих героїв, але і згадати добровольців, інші підрозділи”, — розповіла одна з організаторок відзнаки журналістка Віолетта Кіртока.

Читайте також:
Вшанувати не лише загиблих героїв Авдіївки: мехвод БМП Микола Мушинський

Також на церемонiї нагородили героїв, якi через рiзні обставини не могли отримати свої нагороди ранiше. Це Володимир Голованюк, 27-й реактивний полк; Василь Васянович, друг Шуруп, 5-й батальйон Української добровольчої армiї; родина Андрiя Кулягiна, танкiста 93-ї бригади.

Читайте також:
22-га церемонія “Народний герой України” в Маріуполі:
сильна промова вертольотника Мулика

Кавалери ордену “Народний герой України” створили ГО,
щоб визначати наступних

Як писала “Новинарня“, орден “Народний герой України” запроваджений у 2015 році за ініціативи колекціонера антикваріату та волонтера Андрія Боєчка та ювеліра Дмитра Щербакова.
Існує два види нагороди: із жовто-блакитною стрічкою – для волонтерів і медиків та з червоно-чорною стрічкою – для бійців. В обох варіантах головним елементом ордена є срібний тризуб.

Кошти на підтримку відзнаки та срiбло для виготовлення орденів надано простими українцями.

За час існування відзнаки її отримали вже понад 300 людей.

Подавати кандидатури на відзначення орденом “Народний герой України” можна на сторінці НГУ у “Фейсбуці” або на поштову адресу: м. Київ, вул.Бориспільська, 11-в, оф. 506.

У лютому церемонія нагородження відбулася в Черкасах, де відзначили загиблого під Авдіївкою 23-річного капітана Андрія Кизила.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна