Парламент Японії ухвалив закон, що дозволить імператору Акіхіто зректися престолу

 

Верхня палата парламенту Японії 9 червня схвалила законопроект, згідно з яким чинний 83-річний імператор Акіхіто зможе відректися від престолу.

Як повідомляє Japan Times, депутати прийняли документ одностайно.

Закон передбачає передачу престолу протягом трьох років після його оприлюднення. Дату зречення встановить уряд Японії спеціальним указом.

Відповідно до законів Японії, імператор може залишити престол тільки зі своєю смертю. Однак для Акіхіто влада вирішила змінити цю норму, що дозволить монарху стати першим за 200 років імператором, який склав свої повноваження.

Зазначається, що документ був розроблений спеціально для Акіхіто і не вносить подальших змін у законодавство.

Як інформувала “Новинарня“, про свій намір монарх 1933 р.н. вперше заявив у липні 2016 року, пославшись на стан здоров’я.

Після відходу 125-го імператора Японії Акіхіто його місце може зайняти наслідний принц, 57-річний син імператора Нарухіто.

Сам Акіхіто офіційно став кронпринцем у 1952 році і залишався в цьому статусі до 1989 року, коли помер його батько Хірохіто, який правив з 1926 року.

Імператорська династія Японії має найдовшу монаршу історію в світі і триває вже понад 2600 років. Зараз персона імператора виконує в основному символічні функції в державному устрої Японії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна