День “голубих шоломів”: майже півтисячі українських миротворців беруть участь у дев’яти місіях в інших країнах

 

На сьогодні 448 військовослужбовців ЗС України беруть участь у дев’яти міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки в семи країнах світу та районі Аб’єй (спірна територія між Суданом і Південним Суданом) під проводом ООН, НАТО та у складі спільних миротворчих сил у Придністровському регіоні Республіки Молдова.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Народну армію” і Міноборони.

Такі дані військове відомство оприлюднило в Міжнародний день миротворців ООН, який відзначається 29 травня, зазначивши, що виповнюється 25 років участі України в миротворчих операціях.

“Попри продовження бойових дій на Сході нашої держави, Україна й надалі дотримується міжнародних зобов’язань щодо участі в миротворчих операціях ООН”, – ідеться в повідомленні.

Зокрема, 2016 року було здійснено три ротації національних контингентів – у ДР Конго, Ліберія, Косово.

Водночас, відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН від 28.04.2016 № 2284 (2016), українські миротворці, які виконували завдання у складі операції ООН у Кот-д’Івуарі, завершили участь у цій місії та повернулися в Україну.

“Наша держава дуже пишається тим, що українські військовослужбовці продовжують гідно виконувати миротворчі завдання та залишаються гідною й невід’ємною складовою міжнародних миротворчих сил, — зазначив начальник головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Леонід Голопатюк. — Хочу особливо відзначити участь наших вертолітних підрозділів у місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго, місії ООН у Ліберії, інженерів у Косові та саперів у Ісламській Республіці Афганістан, діяльність яких завжди високо оцінює керівництво місій”.

Зі святом українських миротворців привітали міністр оборони Степан Полторак та начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко.

“Військовослужбовці Збройних сил України сьогодні виконують завдання у складі міжнародних операцій з підтримання миру і безпеки під проводом ООН, НАТО та у складі спільних миротворчих сил у Ліберії, Косово, Афганістані, Кіпрі, Аб’єй, Республіці Південний Судан, Демократичній Республіці Конго та Придністровському регіоні Республіки Молдова…
Впевнений, що українські миротворці і надалі зразково нестимуть нелегку службу у неспокійних місцях планети, примножуючи свій внесок у врегулювання небезпечних конфліктів, відновлення правопорядку та захисту прав людини”, – ідеться у привітанні генерала армії України Степана Полторака.

Читайте також:
Під час теракту в Кот-д’Івуарі отримала важке поранення українка
з миротворчої місії ООН

В Охтирку повернулися сапери миротворчого контингенту з Косова

“Наша війна – тут!” Бійці 72 омбр Сокіл і Молот відмовилися їхати
на “миротворчі” заробітки в Ліберію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна