Під час теракту в Кот-д’Івуарі отримала важке поранення українка з миротворчої місії ООН

 

Керівник групи українських миротворців Олена Ляхова отримала важке поранення під час теракту, що стався в неділю ввечері на пляжі курортного міста Гран-Бассам (Grand-Bassam) у Кот-д’Івуарі.

“Як повідомив почесний генеральний консул України в Абіджані (столиці країни) Айман Захер, керівник групи миротворців майор Олена Ляхова отримала поранення в обличчя.
Зараз вона перебуває у госпіталі, загрози її життю немає. Захер виїхав до госпіталю з метою більш детального з’ясування ситуації та надання українським громадянам можливої допомоги”, – поінформував Департамент консульської служби МЗС України.

Згодом стало відомо що українку прооперовано.

“Операція пройшла успішно, стан важкий, але стабільний.
Бажаємо Олені найскорішого одужання і молимось за її здоров’я”, – написав у “Твіттері” Олександр Овчаров, посол України в Сенегалі (який курирує також Кот-д’Івуар).

“Інформація щодо інших постраждалих з числа українських громадян станом на 21:30 за київським часом відсутня”, – додали у консульському відомстві.

Свідок нападу повідомив агентству AFP, що “важко озброєні люди в масках” відкрили вогонь біля пляжного готелю L’Etoile Du Sud, де перебувало багато іноземців.
Як з’ясувалося, на цьому пляжі була присутня також група українських миротворців зі складу поліцейської місії ООН у Кот-д’Івуарі.

Бойовики в Гран-Бассамі застрелили щонайменше 16 осіб – 14 цивільних і 2 військових. Серед загиблих – четверо із Західної Європи, зокрема громадяни Франції та Німеччини.
Відповідальність за теракт взяла на себе “Аль-Каїда ісламського Магрибу”. Нападники були “нейтралізовані”, повідомляє ВВС з посиланням на офіційних осіб Кот-д’Івуару.

Гран-Бассам – місто, розташоване за 40 км від найбільшого міста Кот-д’Івуару, Абуджі. Цей курорт на березі Атлантичного океану популярний як серед місцевих мешканців, так і серед іноземців.
Колишня столиця французької колонії Берег Слонової Кістки (у 1893-1896 роках), головний порт колонії до 1930-х років. Історична частина міста Гран-Бассам включена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (2012).
Південь Кот-д’Івуару, де розташовано Гран-Бассам, є більше християнським, тоді як північ країни – мусульманська. У 2002-2007 роках між двома етнічними й релігійно-політичними громадами тривала громадянська війна, відтоді періоди затишшя змінюються новими спалахами насильства.
При цьому в Західній Африці активізуються транскордонні терористичні ісламістські організації.

Із 2004 року в Кот-д’Івуарі працює велика миротворча місія ООН.
У жовтні 2009 року президент України Віктор Ющенко видав указ “про направлення миротворчого контингенту для участі України в наданні оперативної підтримки Місії ООН в Кот-д’Івуарі”. Але Верховна Рада ухвалила закон “Про схвалення рішення президента…” з цього приводу вже в часи Януковича – в листопаді 2010 року.
Українська вертолітна група численністю 25 осіб та два транспортні гелікоптери Мі-8 Мт зі складу 56-го окремого вертолітного загону ЗС України сил Місії ООН в Ліберії здійснили передислокацію до Кот-д’Івуару.

Читайте також:
Загиблі під час теракту в Буркіна-Фасо українки
вважали українських військових “карателями”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна