Вперше за три роки переселенець зміг вивезти з непідконтрольної території велику вантажівку

 

Вперше за три роки з початку бойових дій на сході України переселенець зміг вивезти з непідконтрольної території багатотоннажний транспортний засіб.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у свіжому випуску дайджесту організацій “Право на захист”, “Крим СОС” та “Восток СОС”.

У Володимира (ім’я змінено з міркувань безпеки. – “Н”), який ще в листопаді 2014 року виїхав із Донецької області в Київ, на тимасово непідконтрольній території залишилися 20-тонний автокран та 19-тонний самоскид.

Чоловік хотів вивезти їх на підконтрольну територію, проте не мав такої можливості – переміщення багатотоннажних транспотних засобів через лінію зіткнення не було передбачено порядком її перетину.

Але 14 квітня 2017 року набув чинності новий Тимчасовий порядок перетину лінії зіткнення № 222-ог, який передбачає таку можливість. Володимир звернувся до БФ “Право на захист” з проханням допомогти йому вивезти своє майно.

12 травня разом зі співробітниками фонду чоловік приїхав на КПВВ “Мар’їнка”, щоб дізнатися, як працює
процедура на практиці. Виявилось, що представники Держприкордонслужби про новий Порядок знають, але ще ніхто не вивозив багатотоннажних транспортних засобів.

На КПВВ Володимир написав відповідну заяву, яку попередньо усно погодили представники фіскальної та Держприкордонслужби. Крім того, він з’їздив до Координаційного центру в смт. Велика Новосілка, де також надали попередню згоду. Після цього чоловік вирушив на непідконтрольну територію, щоб забрати самоскид.

О 7-й ранку 16 травня він на самоскиді прибув на “нульовий” блокпост, але далі його не пропустили. Довелося залишити транспортний засіб там і вирушити на КПВВ на автобусі. У пункті пропуску він повторно подав заяву, але її розгляд затягувався.

Ситуація змінилася з допомогою юристки БФ “Право на захист” Любові Лисенко, яка приїхала на КПВВ й звернулася до старшого прикордонного загону, який, у свою чергу, знову зв’язався з Координаційним центром. Після цього Володимиру дозволили привезти самоскид із нульового блокпосту на КПВВ для огляду.

Там вантажівку ретельно дослідили співробітники фіскальної та Держприкордонслужби і врешті-решт пропустили на підконтрольну територію.

Трохи згодом Володимир планує вивезти таким чином і свій автокран.

“Ми побачили, що Порядок працює і дійсно тепер можливо вивезти з непідконтрольної території важкі транспортні засоби. Але процедура недосконала. Окрім того, що вона займає дуже багато часу і потребує багатьох погоджень, є ще й безпековий момент: чоловік був вимушений покинути самоскид
на «нульовому» блокпості та поїхати писати повторну заяву, а в цей час міг початися обстріл та пошкодити власність переселенця”, – зазначила Любов Лисенко.

Вона також зауважила, що новим Порядком не передбачено надання письмової відмови, немає журналу реєстрації заяв на перевезення важких транспортних засобів. На думку правниці, в майбутньому це може призводити до складнощів, адже “незрозуміло, як зафіксувати відмову в провезенні такого транспортного засобу і як її потім, у разі необхідності, можна оскаржити”.

Читайте також:

Переселенка з Донбасу виграла в держави 826 тис. грн. компенсації за дім, зруйнований під час бойових дій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна