Україна і Росія по-різному проголосували за резолюцію ЮНЕСКО щодо окупаційної політики Ізраїлю

 

Виконавча рада ЮНЕСКО (Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури) ухвалила резолюцію, яка засуджує дії Ізраїлю в частково окупованому Єрусалимі і секторі Газа. Про це, посилаючись на агентство Al Jazeera, пише Ліга.net.

У резолюції Ізраїль названий окупантом, а його суверенітет над Єрусалимом – “недійсним”.

За ухвалення документу проголосували 22 країни – Росія, Китай, Бразилія, Швеція, ПАР, Іран, Малайзія, Маврикій, Нігерія, Сенегал, Бангладеш, Пакистан, В’єтнам, Нікарагуа, Чад і сім арабських держав.

Проти – США, Німеччина, Італія, Велика Британія, Нідерланди, Литва, Греція, Парагвай, Україна, Того.

У документі Ізраїль звинувачений у вжитті заходів, які “змінюють або претендують на зміну характеру і статусу Священного міста”.

Резолюція закликає Ізраїль як “окупаційну силу” припинити “постійні розкопки, тунелювання, будівництво і проекти в Східному Єрусалимі”.

Палестинські лідери привітали це рішення, назвавши його “кроком вперед”.

“Ми будемо захищати нашу спадщину і культуру, наше минуле і наше майбутнє. Ми будемо протидіяти кампаніям спотворення і знищення ізраїльською окупаційною владою, озброївшись міжнародними законами і волею палестинського народу, які здатні створити майбутнє, вільне від окупації”, – заявив палестинський міністр закордонних справ Ріяд Малкі.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю ще до прийняття резолюції назвало її “непотрібною політизацією ЮНЕСКО” .

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна