Меркель – Путіну: нова угода щодо Донбасу не потрібна, РФ має виконувати стару

 

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель не вважає за доцільне укладення нової угоди в рамках процесу врегулювання ситуації в Україні та не бачить сенсу у заміні спостерігачів місії ОБСЄ спостерігачами ООН. Про це глава уряду ФРН заявила 2 травня на прес-конференції в Сочі за підсумками зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним.

“Тут не має сенсу шукати інші формати, які не принесуть більшої користі”, – зазначила Меркель.

Говорячи про Мінські угоди, Меркель сказала, що Німеччина “докладатиме всіх зусиль, щоб просунутися вперед, незважаючи на всі труднощі”.

За словами канцлерки, вона незадоволена наростаючими тенденціями відділення східних регіонів України, передає “Інтерфакс“.

Ангела Меркель наголосила, що Україна повинна отримати доступ до свого держкордону з РФ на Донбасі.

“Ми, звичайно, хочемо забезпечення того, щоб Україна отримала доступ до свого державного кордону – це теж частина Мінських домовленостей – і потім забезпечити політичне рішення, яке спрямоване на проведення місцевих виборів [в ОРДЛО]”, – сказала Меркель.

“Ми цього ще не домоглися, але це ще не означає, що ми можемо забути про існуючі угоди і повинні перейти до укладення нової”, – додала вона.

За словами Меркель, зараз проблема полягає не в необхідності укладення нової угоди щодо України, а у виконанні існуючої.

“Моя переконливе прохання до російського президента полягає в тому, щоб зробити все можливе, аби забезпечити її (угоди) виконання”, – заявила канцлерка.

“Експропріація підприємств, транспортна блокада та інші питання потрібно дуже ретельно вивчати і зробити все можливе, щоб повернути це назад. Нам потрібне перемир’я. Воно має суттєве значення для подальшого розвитку подій”, – цитує Меркель “Європейська правда“.

Канцлер Німеччини нагадала, що зняття санкцій з Росії можливе лише після виконання РФ Мінських домовленостей.

“Ми також поговорили про Сирію. Я як федеральний канцлер зазначила, що ми готові зробити все можливе, аби підтримати перемир’я і припинення вогню, щоб допомогти людям на місцях. Ми єдині в тому, що стосується боротьби з міжнародним тероризмом. У цьому питанні Німеччина і РФ можуть співпрацювати ще тісніше”, – сказала канцлер ФРН.

Читайте також:
Порошенко поговорив із Меркель й Олландом про недотримання “миру” на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна