Перший день “великоднього перемир’я”: під Донецьком працюють міномети і БМП, четверо бійців поранені

 

Незважаючи на досягнуті домовленості Тристоронньої контактної групи щодо припинення вогню з 00:00 1 квітня вздовж усієї лінії розмежування, російсько-окупаційні війська продовжують провокаційні обстріли позицій ЗС України.

З початку доби противник 20 разів порушив “режим тиші”, застосовуючи зокрема й важкі озброєння. Четверо українських захисників отримали поранення.

“Незважаючи на збройні провокації з боку ворога, українські військовослужбовці суворо дотримуються режиму тиші, вогонь у відповідь не відкривають”, – ідеться в зведенні прес-центру штабу АТО станом на 18:00 1 квітні.

На Донецькому напрямку вогнем з мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а пізніше – з озброєння БМП та стрілецької зброї ворог обстрілював опорні пункти ЗСУ поблизу смт Луганське. Із гранатометів різних систем противник обстрілював позиції біля Верхньоторецького, а з крупнокаліберних кулеметів – опорні пункти в районі Авдіївки. Зі стрілецької зброї ворог відкривав вогонь у районах населених пунктів Луганське, Авдіївка та Троїцьке. Поблизу Майорського, Авдіївки та Верхньоторецького активно діяли ворожі снайпери.

На Маріупольському напрямку також було неспокійно, зазначають у штабі. Із ПТРК (протитанкового ракетного комплексу), гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї російсько-терористичні підрозділи вели вогонь по захисниках Водяного. Зі стрілецької зброї обстрілювали морських піхотинців під Широкиним та Гнутовим.

На Луганщині ворог виявляв мінімальну активність; лише позиції у районі Станиці Луганської обстрілював ворожий снайпер.

Читайте також:
Порошенко дав наказ з 1 квітня припинити вогонь.
І домовився з Меркель й Олландом

Нагадаємо, попереднього разу про всеохопний режим припинення вогню було домовлено в Мінську на засіданні ТКГ у зв’язку з новорічними святами, “перемир’я” почалося 24 грудня, однак де-факто тривало недовго. Перед тим українські війська увійшли в Новолуганське, що в “сірій зоні”.

Перед тим про “режим тиші” було домовлено з 15 вересня, він протримався деякий час. Тоді було розведено сили й засоби в районах населених пунктів Золоте і Петрівське.

Раніше 2016 року були домовленості про “режим тиші” на День знань і перемир’я на Великодні й травневі свята.

Читайте також:
Тимчук про «перемир’я» з 1 квітня: за фактом, провалено ще до офіційного початку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна