Президент не розуміє, що завдячує своїми головними здобутками саме антикорупційним ГО, – Чумак

 

Віктор Чумак
народний депутат України, позафракційний (колишній член БПП; був обраний до НАЗК, але відмовився від посади)

(FB)

Прийняттям проекту закону 6172 у минулий четвер Верховна Рада вчергове пробила дно, зобов’язавши антикорупційних активістів подавати щорічні декларації чиновників.

До Ради у мене вже давно питань немає. В діях цих 268 народних депутатів домінувало бажання помститися.
За те, що під тиском активістів їм довелося витягти на суд суспільства всю правду про свої статки. Правду, яка їм незручна, бо нагадує, що скільки б рук вони не мили – але вони все ж залишаються брудними.

Їхнє рішення – чиста емоція. Ви нам зробили недобре – ми вам можемо відповісти тим самим.

Залишалось питання до президента України Петра Олексійовича Порошенка. Чи вистачить у нього чесності і сміливості визнати, що абсолютна більшість успішних змін за минулі три роки – це в першу чергу заслуга несамовитого тиску громадянського суспільства?

Що Prozorro, НАБУ та реєстр е-декларацій, ті флагманські ініціативи, які прорубали для нас “безвіз” і які є ключовими з небагатьох світлих сторінок його президентства – багато в чому відбулися не завдяки владі, а всупереч.

Що саме громадським організаціям, і в першу чергу антикорупційним – він має подякувати за позитивні звершення, які будуть асоціюватися з його президентством.

Сьогоднішня (27 березня) зустріч з представниками антикорупційних НГО дала повну і ґрунтовну відповідь. Небажання ветувати закон в цій частині, прикриваючись військовослужбовцями, і бажання змусити антикорупційних активістів подавати “декларацію особи, що виконує функцію держави або місцевого самоврядування” – ось таким і є досить цинічне визнання їх заслуг.

Обіцянка про створення “робочої групи” – це із серії безсмертних “кошенят” покійного Чечетова.

В умовах, коли головний прокурор країни – політичний подільник, а суди судять куди хочуть, це і дуже чіткий месидж всім, хто викриває міністрів і депутатів на відкатах і схемах: “Астанавітєсь”.

Парламент вчергове взяв планку, встановлену ним же 16 січня 2014 року. Президент не залишився осторонь. Олігархи разом із клептократами дуже хочуть заткнути рота будь-яким проявам незгодних. Так було із Януковичем. Але вони нічому не вчаться.

Питання, зрештою, стоїть і перед громадськими активістами та журналістами з інших секторів: посмієтесь над бідолахами-антикорупціонерами і просто порадієте, що вас оминули цього разу?

Читайте також:
Порошенко підписав неоднозначний закон про е-декларування
для антикорупціонерів

Ми платимо з/п держчиновникам – за ними маємо й стежити.
Решта – це вже до Оруелла, – Закревська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна