Ми платимо з/п держчиновникам – за ними маємо й стежити. Решта – це вже до Оруелла, – Закревська

 

Євгенія Закревська
правозахисниця, адвокат Автомайдану й родин Небесної сотні

(FB)

Гортаю стрічку і розумію, що десь закралася системна помилка… Люди, ви не зрозуміли! Електронні декларації чиновників – це не “в багатих відібрати, бідним роздати” і не “підглянути, що там у сусіда/колеги/судді/коханки чоловіка” за парканом і в ничці приховано. Це не про комунізм. І не про “а чому в неї “Лексус” і ділянка в Пущі, а я що, гірший?” І не від заздрості до багатих та успішних придумано.

Від слова “зовсім”.

Електронне декларування (як і, приміром, ProZorro) – це винятково ІНСТРУМЕНТ КОНТРОЛЮ СВОЇХ ГРОШЕЙ І СВОЇХ НАЙМАНИХ ПРАЦІВНИКІВ.

Ключове слово тут – СВОЇХ.

Бюджетні гроші – це НАШІ гроші. Держчиновників наймаємо на роботу ми – платники податків. І ми маємо повне право їх контролювати. В т.ч. й публічно, якщо інакше ніяк…

І це нормально й цивілізовано. Зарплати держчиновникам платимо ми з вами. Повноваження надаємо – теж ми. Інші джерела заробітку, крім з/п, чиновникам заборонені або дуже сильно обмежені. Витрат не може бути більше, ніж доходів. Теж самоочевидно.
Отже, контроль витрат допомагає виявити, чи не було лівих доходів. Оскільки ВСІ практично доходи, крім з/п, ліві. А це – безпосередньо порушення умов прийняття їх на роботу, підстава звільнити, покарати. Але це стосується тільки СВОЇХ ПРАЦІВНИКІВ, ЗА СВОЇ ГРОШІ.

Мені може бути скільки завгодно цікаво, звідки в мого колеги-адвоката гроші на “Феррарі” і скільки в нього там ще “лексусів” в гаражі, не видимих ​​сторонньому оку, стоїть, і чи не обманює він випадково своїх клієнтів. Але це не моя справа. Це справа його клієнтів.

Не я йому плачу – не переді мною йому звітувати.

А ось прокуророві/судді/депутату – переді мною в тому числі. ТОМУ ЩО ЇМ ПЛАЧУ І Я ТЕЖ. Крапка.

Все, що не базується на цьому принципі, веде нас стрункими рядами в “совок”.

Тотальний контроль за принципом “а чому б і ні?”, “а що, складно показати?”, “а що, є чого соромитись?”, “а чим ви кращі за?..”, “а людям цікаво” – це до Оруелла. А не в Європу.

Саме тому це погано. І взагалі не важливо, що зараз це торкнулося частини ГО. Важливо порушення принципу.

Читайте також:
Рада звільнила від е-декларування контрактників, але долучила антикорупційні ГО

Найєм: У президента ще є можливість вийти із пастки
закону про протидію корупції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна