У Мінську знову арешти: затримали тих, хто вийшов протестувати проти затримань напередодні

 

У Білорусі сьогодні, 26 березня, відбулися акції на підтримку учасників мітингів до Дня волі 25 березня, заарештованих силовиками.
І учасники цих акцій були змушені повторити долю своїх попередників – їх також запакували в “автозаки”.

Як повідомляє “Наша Нива“, на центральну, Жовтневу площу Мінська вийшли близько 100 осіб. Як і напередодні, до площі були стягнуті автозаки й автобуси з ОМОНом.

“Правозахисники і спостерігачі повідомляють, що біля площі Якуба Коласа затримують усіх підряд – сотнями. Близько ТЦ “Московсько-віденський” стоять спецназівці з автоматами і омонівці зі щитами, які тіснять натовп від площі”, – пише “Білоруський партизан”.

Так само несанкціоновані владою акції протесту відбулися і в містах Вітебськ та Орша – і їх учасників також затримували силовики.

Як повідомляє TUT.by, у Вітебську учасники не висували жодних вимог, обговорювали економічні проблеми і політичну обстановку в країні. У стихійному мітингу брали участь приблизно 100 осіб.

Представники влади попередили учасників акції, що захід на площі Перемоги не дозволений владою та запропонували їм розійтися. Ситуацію контролювали співробітники міліції у формі і цивільному одязі. Біля площі Перемоги стояли автозаки.

Під час акції затримали правозахисників Павла Левінова і Леоніда Свєтіка, журналіста Костянтина Мордвинцева, активістку Ірину Третьякову та інших.

В Орші на акцію зібралися також близько 100 осіб. Серед затриманих – зокрема, редактор місцевого сайту orsha.eu Ігор Казмерчак.

Окрім того, вже минає третій відтоді, як зник один із лідерів білоруської опозиції Микола Статкевич.

Дружина політика, Марина Адамович, намагалася з’ясувати місце його перебування в міліції і КДБ, але марно. Як повідомляє білоруське “Радіо Свобода“, 27 березня вона збирається подавати заяву про зникнення людини.

У Комітеті державної безпеки запевняють, що не мають жодних відомостей про те, де зараз може бути Статкевич.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 березня в Білорусі відбулися акції з нагоди Дня волі – 99-ї річниці створення Білоруської Народної Республіки. Завершилися вони масовими арештами, причому поліція та спецназ хапали як учасників мітингів, так і сторонніх спостерігачів.

Читайте також:

Як Білорусь відзначила День волі: сотні затриманих, але дідусю вдалося втекти з автозаку. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна