Як Білорусь відзначила День волі: сотні затриманих, але дідусю вдалося втекти з автозаку. ВІДЕО

 

У День волі, на 99-ту річницю заснування Білоруської Народної Республіки, у Мінську затримали, за різними даними, від кількох сотень до тисячі учасників акцій опозиції.

Як повідомляють опозиційні білоруські сайти, людей (як безпосередніх учасників акції, так і тих, хто спостерігав за нею збоку) хапали на вулицях, запихали в “автозаки” і відвозили в РУВД.

Відео:

Надвечір багатьох затриманих після складення протоколу почали відпускати.

Водночас, за даними сайту “Весна”, декому з учасників акції присуджують по 12 діб арешту.

Відео розгону акції до Дня волі з висоти пташиного польоту:

А сайт Tut.by розшукав дідуся з ціпком, фото затримання якого трьома “омонівцями” облетіло інтернет.

Літній чоловік на цій фотографії – 80-річний Ян Гриб. Під гарячу руку омонівцям він потрапив тому, що побачив, як вони жорстоко б’ють двох хлопців, і підійшов до них сказати все, що про це думає. Після цього вирішили затримати і його. Але дідусеві вдалося втекти з автозаку.

На 80-річного Яна Гриба напали одразу троє спецназівців

“Омонівці підскочили – і мене під руки. Не стільки я вже йшов, скільки вони мене несли. І занесли в автозак. Туди ще кинули кілька жінок, хлопців, навіть одного кореспондента. Повезли нас від площі Якуба Коласа за філармонію і зупинилися. Там стали перевантажувати з нашого автозаку в сусідній. Почалася метушня, люди стали вилазити з автозаку. Молодий і прудконогий хлопець як рвонув тікати – омонівці кинулася за ним. Скориставшись моментом, я прошмигнув за автозак. Йшов і навмисне шкандибав ще більше, ніж зазвичай, щоб інші омонівці мене вже не чіпали. Вони і не чіпали. Так я втік, – розповів дідусь.

Ян Гриб народився 1936 року на Поліссі в селі Куршиновичі, на кордоні Ляховичського і Ганцевичськог районів.

“Коли після війни більшовики почали в Західній Білорусі створювати колгоспи, молодь стала розбігатися, заплющивши очі, на всі боки. В основному на російські нескінченні поля і всякі заводи, де потрібна була хороша робоча сила. Російські більшовики охоче вербували туди білорусів, тому що знали, що працьовиті. Так я опинився в Росії і до 1960-го року там жив, потім приїхав і вступив в університет”, – поділився спогадами чоловік.

За фахом він – інженер-електронік. До пенсії читав лекції в Мінському коледжі електроніки. Стояв біля витоків Товариства білоруської мови. Зараз є головою ради товариства в Жовтневому районі Мінська.

На акції протесту Ян Гриб, за його словами, ходить постійно, і його часто затримують.

“Мене і судили, і штрафували, і били, ой-ой-ой, згадувати просто прикро”, – зазначив дідусь.

Ще Ян Гриб пише вірші. У лісі під Дзержинському він побудував своїми руками дерев’яний будинок з піччю. У ньому жив 15 років. Там же збирав і однодумців.

“Я це називав «широким шляхетським прийомом». У моїх друзях був, світлої пам’яті, Геннадій Буравкін… Ригор Бородулін, Володимир Орлов, Михась Скобла (визначні білоруські поети і письменники. – “Н”)… Всі бували у мене на маєтку. Зараз я не можу там жити, бо пройшов тільки рік після інфаркту. Відновлююся потрохи”, – каже пан Гриб.

На несанкціоновану владою акцію в День волі він пішов, бо вважає цей день великим національним святом.

І пообіцяв, що хоч “напівмертвим”, але ходитиме на такі акції й надалі.

Як повідомляла “Новинарня“, білоруська влада виставила проти учасників мітингу до Дня волі не лише спецназ, а й водомети та броньовану автотехніку.

Читайте також:

У Білорусі затримали опозиційного лідера Некляєва та інших активістів Дня волі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна